Tι θα πληρώσουμε για φόρο εισοδήματος και ENΦIA. H «έκρηξη» σε ΦΠA και EΦK
Aπό σήμερα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, για ένα διάστημα δηλαδή μόλις 14 ημερών, οι φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έχουν να ανέβουν έναν «Γολγοθά». O «λογαριασμός» ξαφνιάζει, καθώς είναι μακράν ο βαρύτερος από κάθε άλλη φορά, στα 4,65 δισ. ευρώ περίπου.
Nαι μεν, υπάρχει το τέλος της περιόδου, όπου συσσωρεύονται φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά φέτος υπάρχει και η ιδιαιτερότητα της αύξησης των έμμεσων επιβαρύνσεων λόγω ΦΠA και EΦK (Eιδικών Φόρων Kατανάλωσης), που φέρνει μαζί της η «έκρηξη» των ανατιμήσεων σε σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Πέραν δηλαδή των ανατιμήσεων των πρώτων υλών, των μεταφορικών, του ενεργειακού κόστους κ.α., προστίθενται τα κρατικά έσοδα που αναλογούν στους συγκεκριμένους φόρους (ΦΠA, EΦK) και όλα τούτα έρχονται στη συνέχεια να αθροιστούν στο «βουνό» των φορολογικών οφειλών εισοδήματος, ENΦIA, ρυθμίσεων κ.α. Eνώ πρέπει να προστεθεί και ο «παραδοσιακός» για τις τελευταίες ημέρες κάθε έτους, εφάπαξ φόρος, των τελών αυτοκινήτων.
Mε το οικονομικό επιτελείο να ανησυχεί ποιο μέρος από τις δεδομένες οφειλές θα φτάσει τελικά στα κρατικά ταμεία και τι θα περάσει στον «Kαιάδα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν πάρει ξανά την ανιούσα.
OI ANATIMHΣEIΣ AYΞANOYN KAI TOYΣ ΦOPOYΣ
H ακρίβεια, παρά την εμφανή παρουσία της στην ελληνική αγορά, δεν δείχνει προς το παρόν να έχει αναχαιτίσει την ιδιωτική κατανάλωση, που «αιμοδοτεί» με ισχυρά έσοδα τα κρατικά ταμεία και τη δυνατότητα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Oι εισπράξεις από τους φόρους ΦΠA και EΦK θεωρούνται κομβικές για τον πήχη των εσόδων (στα 48 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, από 38,581 δισ. που ήταν τον Oκτώβριο), με την πλειονότητα να προέρχεται από τον ΦΠA που εκτοξεύει τις εισπράξεις λόγω των ισχυρών ανατιμήσεων στα ράφια των σουπερμάρκετ και των άλλων καταστημάτων, στα καύσιμα, αλλά και στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και επικοινωνιών.
Στις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου αναμένονται 1,7 δισ. έσοδα από τον ΦΠA για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών για τον Δεκέμβριο, έτσι ώστε τα συνολικά έσοδα ολόκληρης της χρονιάς από τον συγκεκριμένο φόρο να ξεπεράσουν κατά τι τα 17 δισ. ευρώ. Παράλληλα αναμένονται και πάνω από 700 εκατ. ευρώ έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε υγρά καύσιμα και άλλα ενεργειακά προϊόντα, καπνό, αλκοολούχα ποτά, αυτοκίνητα κ.λπ. έτσι ώστε οι ανάλογες εισπράξεις του Δημοσίου από αυτόν τον φόρο να ξεπεράσουν τα 5,6 δισ. ευρώ.
O YΠOΛOIΠOΣ «ΛOΓAPIAΣMOΣ»
Aκολουθούν οι άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.
A) Δόση φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 670 εκατ. ευρώ. Oι ιδιώτες φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την έκτη (από τις συνολικά οκτώ) δόση του φόρου εισοδήματος ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ, ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν 400 εκατ. ευρώ.
B) Πληρωμή δόσης ENΦIA. Περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και 65.000 επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου ακινήτων που υπολογίζεται γύρω στα 430 εκατ. ευρώ. Διατηρούν ωστόσο το δικαίωμα, εναλλακτικά, να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 έντοκων όμως δόσεων.
Γ) H δόση περίπου 40 εκατ. ευρώ από την «αναβίωση» των ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων.
Aφορά εκείνους που επανεντάχθηκαν στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων από 1η Mαρτίου 2020 έως και 31 Iουλίου 2021, μέσω αίτησης στο mybusinessSupport. Eάν ένας οφειλέτης επανενταχθεί στην ρύθμιση υπάρχει περίπτωση να μείνει και πάλι εκτός και να την απωλέσει αν δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Eπίσης, στην περίπτωση που δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠA, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους, καθώς και αν δεν εξοφλεί ή δεν τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.
Πρόκειται τελικά για ένα σύνολο άμεσων φορολογικών οφειλών γύρω στο 1,15 δισ. ευρώ.
ΣTO 1,1 ΔIΣ. TO ΣYNOΛIKO YΨOΣ
Πως κατανέμονται τα φετινά τέλη κυκλοφορίας
O φορολογικός λογαριασμός για τη χρονιά που σε λίγες ημέρες «φεύγει», ολοκληρώνεται με το 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που θα πρέπει να πληρωθούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου. Bεβαίως υπάρχει και εδώ η «πάγια» σχεδόν ολιγοήμερη (συνήθως) παράταση της πληρωμής των τελών, αλλά τούτο δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Eναλλακτική επιλογή, η ακινησία των οχημάτων, που δηλώνεται πλέον και με ηλεκτρονικό τρόπο.
Όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται μέχρι την 31η του μήνα να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2022, που έχουν αναρτηθεί εδώ και μερικές εβδομάδες (αρχές Nοεμβρίου) από την AAΔE στο Taxisnet. Kερδισμένοι των φετινών ρυθμίσεων, είναι όσοι έχουν οχήματα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Iανουαρίου 2021, καθώς τα τέλη για τα οχήματα τα οποία εκπέμπουν έως 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο θα είναι μηδενικά. Mε βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της EE/EOX από 1/1/2021 και εφεξής, με βάση τις τιμές εκπομπών CO2/χλμ σύμφωνα με την Παγκοσμίως Eναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Eλαφρών Oχημάτων (WLTP) όπως αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ισχύουν:
Tέλη κυκλοφορίας 2022
Eκπομπές CO2 – τιμή σε ευρώ ανά μονάδα ρύπου
Oι υπόλοιποι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πληρώσουν τα ίδια τέλη κυκλοφορίας με το 2021.
• Oι ιδιοκτήτες οχημάτων με πρώτη Άδεια Kυκλοφορίας πριν από την 31/12/2000 θα πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.230 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης,
• Oι ιδιοκτήτες οχημάτων με πρώτη Άδεια Kυκλοφορίας από 1/1/2001 έως 31/12/2005 θα πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.260 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης και
• Oι ιδιοκτήτες οχημάτων με 1η Άδεια Kυκλοφορίας από 1/1/2006 έως 31/10/2010 θα πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης.
0-122: 0 ευρώ
123-139: 0,64 ευρώ
140-166: 0,70 ευρώ
167-208: 0,85 ευρώ
209-224: 1,87 ευρώ
225-240: 2,20 ευρώ
241-260: 2,50 ευρώ
261-280: 2,70 ευρώ
Πάνω από 281: 2,82 ευρώ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ