Η απότομη υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα προχωρά σε δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθεί ή όχι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, μαρτυρά και το κλίμα που επικρατεί στις αγορές την «επόμενη μέρα».
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το ευρώ υποχώρησε κατά 2% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα, σχεδόν με το άκουσμα της είδησης, κάτι το οποίο ερμηνεύθηκε – και μάλλον σωστά – ως απώλεια ψυχραιμίας.
Διαχειριστές μεγάλων χαρτοφυλακίων, μεταξύ των οποίων και τραπεζικών, επανεξετάζουν τη στάση τους απέναντι στο νέο ελληνικού «κούρεμα» και τη συμμετοχή τους σε αυτό, σε εθελοντική βάση. Αν η διαδικασία καταρρεύσει, πριν καλά – καλά ξεκινήσει, τότε μπορεί να χαθεί και κάθε βάσιμη ελπίδα για έξοδο της χώρας από την κρίση.
Το πιθανότερο είναι πως ο πρωθυπουργός, πριν αποφασίσει το μεγάλο βήμα, συζήτησε τις επιπτώσεις του με τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Με την τρόικα, πάντως, δεν το έκανε. Οι εδώ εκπρόσωποι της δηλώνουν παντελώς αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις και αναμένουν ελπίδες απ΄ τα «κεντρικά», για να δουν τι θα κάνουν απ εδώ και στο εξής. Τα μεγάλα ξένα έντυπα, προσπαθούν επίσης να διερευνήσουν το έδαφος, όπως διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις. Η γκάμα των αντιδράσεων κι εδώ είναι μεγάλη και κυμαίνεται από την «πολιτική αυτοκτονία» έως την «πραγματική επικύρωση της συμφωνίας». Σε λίγα 24ωρα θα γνωρίζουμε ποιος τελικά έχει δίκιο, αν και η απάντηση θα επηρεάσει τις ζωές των επόμενων γενιών στην Ελλάδα. Συνεπώς δεν θα είναι και τόσο απλή…