CNBC: Τα τρία «αγκάθια» για τις οικονομίες της Ασίας

 

 

Τι αλλάζει το 2022

 

Οι χώρες της Ασίας θα έρθουν αντιμέτωπες με τρεις “απειλητικούς” παράγοντες το επόμενο έτος, προειδοποίησε ο Carlos Casanova αναλυτής της UBP.

 

“Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα γύρω στο 5% και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, που δείχνουν ότι το tapering θα επισπευσθεί, αποτελούν κινδύνους για την περιοχή της Ασίας”  δήλωσε στο CNBC ο Casanova.

 

Η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τρόμαξε τους επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα, αφού τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής απ’ ό,τι αναμενόταν.

 

Η Federal Reserve προανήγγειλε την αύξηση των επιτοκίων, εμφανίστηκε έτοιμη να μειώσει τις αγορές ομολόγων αλλά και να συζητήσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της.

 

Παρόλο που οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας είναι καλά τοποθετημένες, θα επηρεαστούν από αυτούς τους παράγοντες, ιδίως εάν η Fed κινηθεί πιο επιθετικά στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, επισήμανε ο Casanova.

 

“Θα υπάρξει συμπίεση των πραγματικών επιτοκίων στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας”, είπε. “Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες πωλήσεις ομολόγων στην περιοχή, ιδίως από οικονομίες που είναι πιο ευάλωτες”, πρόσθεσε.

 

Το 2013, η Fed προκάλεσε το λεγόμενο “taper tantrum” όταν άρχισε να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν και αυτό προκάλεσε sell-off στα ομόλογα, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων να εκτοξευθούν.

 

Οι αναδυόμενες αγορές στην Ασία υπέστησαν απότομες εκροές κεφαλαίων και νομίσματα υποτιμήθηκαν, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής να αυξήσουν τα επιτόκια για να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους.

 

Όλα εξαρτώνται από το πώς θα προχωρήσει η Fed στην εξομάλυνση της πολιτικής της τους επόμενους μήνες, τόνισε ο Casanova.

 

“Αυτό που θα θέλαμε να αποφευχθεί είναι η προληπτική συρρίκνωση του ισολογισμού της Federal Reserve με παράλληληαύξηση των επιτοκίων τρεις φορές μέσα στο 2022”.  Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να επιφέρει περισσότερες εκροές κεφαλαίων και αποπληθωριστικές πιέσεις στην ασιατική ήπειρο.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ