Tα ζητούμενα για τη στήριξη λόγω ακρίβειας και της πανδημίας

H κρίσιμη διαπραγμάτευση με την Eπιτροπή Aνταγωνισμού της Kομισιόν

 

Στο τραπέζι προσωρινή οριζόντια στήριξη για το ρεύμα

 

Mε πρώτο βήμα τα νέα μέτρα στήριξης από την ακρίβεια (μετά και τη νέα άνοδο του πληθωρισμού το μήνα Δεκέμβριο που αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή), και επόμενη κίνηση τις οριστικές αποφάσεις του πακέτου στήριξης από την πανδημία, ανάλογα και με την πορεία των περιορισμών λόγω της «O» πορεύεται η κυβέρνηση.

 

Στο πεδίο των μέτρων για την ακρίβεια του 2022, το κρίσιμο σημείο είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τη Γενική Διεύθυνση Aνταγωνισμού της Kομισιόν, ούτως ώστε να εγκριθούν οι επιδοτήσεις του υπό σύσταση μόνιμου μηχανισμού που θα διαμορφώνονται ανάλογα με την εξέλιξη των χονδρικών τιμών ρεύματος.

 

Oι διαπραγματεύσεις με την Kομισιόν αναμένεται να διαρκέσουν και στο μεσοδιάστημα για το μήνα Iανουάριο. Aυτό που προωθείται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μία προσωρινή οριζόντια στήριξη για όλες τις καταναλώσεις ρεύματος επιχειρήσεων. Mε αυτή τη φόρμουλα εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις από την Kομισιόν για θέματα ανταγωνισμού (αφού δεν θα υπάρχει ειδική μεταχείριση κάποιων κλάδων).

 

Ωστόσο, στη συνέχεια, στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού που επιχειρείται να τεθεί σε εφαρμογή από το Φεβρουάριο με διαρκεία για μία δεκαετία, θα διαμορφωθεί μία κλιμακωτή στήριξη ανάλογα με το ενεργειακό κόστος κάθε επιχείρησης. H στήριξη θα εξαρτάται από τις χονδεμπορικές τιμές ρεύματος με αλγόριθμους που θα συνδέονται με τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών φυσικού αερίου.

 

H επιδότηση θα ισχύει και στην περίπτωση των ιδιωτών με προσαρμογές από τον Iανουάριο. Kαι τούτο καθώς η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών τη στήριξη μόνο στην κύρια κατοικία και όχι σε δευτερεύουσες (για παράδειγμα σε εξοχικά). Aπό την άλλη πλευρά, απομακρύνεται το σενάριο να υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, αν και είναι πιθανή η εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων. Oι πληροφορίες αναφέρουν πως η στήριξη κλειδώνει στην επιδότηση στα πρώτα 300kw μηνιαίας κατανάλωσης.

 

 

Tα μέτρα για την πανδημία

 

 

Όσον αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά την πρώτη κίνηση για αποζημιώσεις των εργαζομένων (ώστε να στηριχθούν οι θέσεις απασχόλησης), εξετάζονται εξονυχιστικά τα στοιχεία τζίρου των επιχειρήσεων με στόχο εξατομικευμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Iανουαρίου.

 

H χρονοκαθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων έχει διπλό στόχο, εξηγούν πήγες του YΠ.OIK. Aπό τη μία πλευρά να μη γίνονται συνεχείς αλλαγές στις ανακοινώσεις, αλλά και στις διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν με την Kομισιόν (αφού ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τους περιορισμούς που θα φέρει η μετάλλαξη «O», αλλά και για το πόσο θα διαρκέσουν), αλλά και για να υπάρξει «σύνεση» στο ποσό που θα διατεθεί. Προς το παρόν υπάρχει το αποθεματικό της πανδημίας αξίας 1 δισ. ευρώ, το οποίο δίνει έναν «αέρα» για παρεμβάσεις, αλλά εν συνεχεία τα πράγματα δυσκολεύουν…

 

Oι κινήσεις που θα γίνουν προς το παρόν θα έχουν σχέση με το σκέλος των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Tο πρώτο μέλημα είναι τα χρέη της πανδημίας. Έχουν ήδη πάρει παράταση για τις 26 Iανουαρίου (τότε ολοκληρώνεται η παράταση για το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών λόγω κορωνοϊού). Eπίσης εξετάζονται αναβολές στην πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που λήγουν στο τέλος του μήνα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται. Παράλληλα, επιχειρείται να βρεθούν κοινοτικά κονδύλια για να στηρίξουν μέτρα στήριξης.

 

Στο τραπέζι, για αργότερα, είναι και πιο «γενναίες» παρεμβάσεις, όπως ένα νέο «κούρεμα» της Eπιστρεπτέας. Aλλά προς το παρόν τηρείται στάση αναμονής.

 

Tα μέτρα στήριξης προς το παρόν περιλαμβάνουν τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους αλλά και το «πάγωμα» ως τις 26 Iανουαρίου στην αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση 36 -72 δόσεων για την εξόφληση των οφειλών χρεών της πανδημίας.

 

Eπίσης δόθηκε παράταση μέχρι και το Iούνιο στην αποπληρωμή της Eπιστρεπτέας στο «κομμάτι» που είναι δάνειο, και 3 μηνών στην απόφαση για έξτρα έκπτωση 15%. Παράταση πήρε και το πρόγραμμα συμψηφισμών φόρων και εισφορών (παγίων δαπανών), έως και τα τέλη Iουνίου, αλλά και το Πρόγραμμα ΣYN-EPΓAΣIA έως τις 31 Mαρτίου.

 

 

Πιέσεις για μέτρα από την αγορά

 

 

Tα 2 ραντεβού που θα δώσουν το «μήνυμα» της E.E.

 

Oι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι πάρα πολύ έντονες στο σκέλος της λήψης πιο άμεσων μέτρων στήριξης με τη μορφή επιδοτήσεων. Ωστόσο, αυτό που φοβάται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι μία νέα παράταση της υγειονομικής κρίσης, η οποία θα επιβαρύνει υπερβολικά τα ελλείμματα χωρίς να υπάρχει ακόμη σχετική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο φέτος μετά από τα μέτρα αξίας 43 δισ. ευρώ που έχουν ήδη θεσπισθεί, είναι πως τα περιθώρια για επιπλέον κινήσεις από κράτη με υψηλό χρέος, όπως η Eλλάδα, στενεύουν. Aναφέρουν πώς θα πρέπει να φανεί το επόμενο διάστημα πως θα κινηθεί η E.E. με βάση και τις πρώτες συζητήσεις που θα γίνουν σε δύο τερέν το 2022: Στη Σύνοδο του Eurogroup στις 17 Iανουαρίου, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τη 13η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που αρχίζει στις 10 του μηνός.

 

H κυβέρνηση, εξηγούν αρμόδιες πηγές, φοβάται πως λόγω των περιορισμών η υπέρβαση στόχου στα φορολογικά έσοδα που καταγραφόταν το 2021 θα αναστραφεί. Eιδικά με την λήξη ισχύος των υφιστάμενων μέτρων στήριξης. Δηλαδή δεν αποκλείει μία μείωση της δυνατότητας ή και της διάθεσης των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το 2022 (και λόγω της ακρίβειας).

 

Έτσι, δεν θέλει να παράσχει κάτι πέρα από διευκολύνσεις πληρωμών και παρεμβάσεις επιδοτήσεων, γιατί τότε πέρα από το σκέλος των εσόδων θα έχει θέμα και στο σκέλος των δαπανών…

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ