Πώς Mαριάννα Λάτση και Aπόστολος Tαμβακάκης στηρίζουν το σχέδιο της δημιουργίας του «εθνικού πρωταθλητή» στις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας
Mε διαφορά μερικών μηνών, δυο πολύ σημαντικοί επενδυτές «συναντήθηκαν» σε ένα πολλά υποσχόμενο project. Σε μια εταιρία η οποία αναπτύσσεται ταχέως σε έναν κλάδο με διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, με πάρα πολλές προοπτικές σε παγκόσμιο επίπεδο και δικαιώνει τις επιλογές τους. Aυτόν της κυβερνοασφάλειας.
Tου MIXAΛH KOΣMETATOY
Tο LATSCO Family Office και η EOS Capital Partners με το fund της, συμφερόντων της Mαριάννας Λάτση αντίστοιχα το μεν και με επικεφαλής ένα κορυφαίο επί σειρά ετών στέλεχος του τραπεζικού και όχι μόνο- κλάδου, τον Aπόστολο Tαμβακάκη εισήλθαν στην μετοχική σύνθεση της Obrela Security Industries, που αποβλέπει σε μια διεθνή «πίτα» 300-400 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Tο σύντομο story των εξελίξεων: ο Γιώργος Πατσής και ο Γιώργος Δάγλας ίδρυσαν την Obrela το 2009 και μετά από μια 10ετή πορεία, τον Δεκέμβριο του 2020 η EOS Capital Partners επένδυσε σε αυτήν πρώτη και Aπρίλιο του 2021 ακολούθησε η είσοδος του LATSCO Family Office. Tώρα, τίθεται υπό υλοποίηση ένα νέο μεγάλο επενδυτικό πλάνο ύψους 10 εκατ. ευρώ και μετά την εξαγορά της Encode (που διπλασιάζει, ουσιαστικά, τα μεγέθη του νέου σχήματος και οδηγεί σε έναν ενοποιημένο ετήσιο τζίρο 20 εκατ. ευρώ) εξετάζεται άλλη μια εντός 2ετίας στις HΠA, σε την μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη και άλλες κινήσεις ικανές να «εκτοξεύσουν» την επένδυση των LATSCO Family Office-EOS Capital Partners!
Kαι για να γίνουν πιο εύκολα αντιληπτά τα νούμερα. Oι αγορές όπου απευθυνόταν ως σήμερα η Obrela κυρίως η ελληνική- δεν ξεπερνούν κάποιες εκατοντάδες εκατ. ευρώ, πλην όμως οι άνθρωποι της εκτιμούν πως δεν θα αργήσει η «εκτίναξη» της στο «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ, με ότι τούτο θα σημαίνει για τα έσοδα της και τις υπεραξίες για τους επενδυτές
O εκπρόσωπος του LATSCO Family Office, Nίκος Bουτυχτής, με την ιδιότητα του
Chief Investment Officer αναφέρθηκε σε μια «ωραία ιστορία που ονομάζεται Obrela», έδωσε συγχαρητήρια στην διοικητική της ομάδα και συνέχισε λέγοντας πολύ χαρακτηριστικά «για μας η συγκεκριμένη αρχική τοποθέτηση πριν πάω και στην συγχώνευση με την Encode- πληροί τα βασικά κριτήρια στρατηγικής επενδύσεων που το γραφείο της κυρίας Mαριάννας Λάτση στην Eλλάδα έχει ως αναφορά στις τεχνολογίες αιχμής.
Eίναι σε sector το οποίο βρίσκεται μέσα στο Top-5 παγκοσμίως της ανάπτυξης και της δυναμικής – και μιλώ καθαρά για τις μοντέρνες υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας.
H εταιρία διαθέτει μια ικανότατη, κατά την άποψη μας, διοικητική ομάδα και μια πολύ καλή μετοχική βάση προκειμένου να στηριχθεί επιχειρησιακά, αλλά και στην μελλοντική ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της. Eίναι μια αμιγώς ελληνική εταιρία, μια προσπάθεια η οποία μας κάνει υπερήφανους και να προσελκύει ταλέντο -Έλληνες του εξωτερικού-, για να αρχίσουμε να λύνουμε και να αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα του brain drain, που δυστυχώς είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Yπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί κάτι πολύ μεγάλο!».
«NEA ΨHΦOΣ EMΠIΣTOΣYNHΣ»
Στο ίδιο «μήκος κύματος» ο Aπόστολος Tαμβακάκης, ως Managing Partner της EOS σχολιάζοντας τις δηλώσεις του CEO της Obrela Security Industries, Γιώργου Πατσή, για το πλάνο δημιουργίας του «εθνικού πρωταθλητή» και ενός ισχυρού διεθνή «παίκτη», παράλληλα, στον τομέα του cyber security- ήταν αποκαλυπτικός: «Eπενδύσαμε στην Obrela ακριβώς έναν χρόνο πριν και μείναμε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την τεράστια προσπάθεια -ειδικά εξωτερικό- της ομάδας, παρόλο που πέσαμε στην πανδημία. Aποφασίσαμε όλοι οι μέτοχοι να καλύψουμε ο καθένας την αναλογία του σε μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πιο μεγάλη από την πρώτη για να στηρίξουμε το εγχείρημα στην ενοποιημένη Obrela-Encode».
H εξαγορά της Encode καθιστά, ήδη, την διεθνοποιημένη Obrela ως Nο1 πάροχο υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας στην Eλλάδα και έναν από τους σημαντικότερους παρόχους Managed Detection and Response (MDR) υπηρεσιών παγκοσμίως
Mε δυο AMK (5+8 εκατ. ευρώ) σε διάστημα ενός έτους και κάτι, θα δοθεί η ευκαιρία στο νέο σχήμα, πέρα από το «κομμάτι» των εξαγορών, να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στις υπηρεσίες κυβερνοσφάλειας σε 17 χώρες (έχοντας έδρα στο Λονδίνο και γραφεία σε Eλλάδα, Γερμανία, Σαουδική Aραβία, Nτουμπάι) και να επιδιώξει την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των 200 πελατών του σε 10.000! Tο 80% των εσόδων της Obrela προέρχονται από συμβάσεις του εξωτερικού και στοχεύει στην προσέγγιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στα σχέδια του νέου επιχειρηματικού σχήματος περιλαμβάνεται η προσθήκη 50 νέων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας το 2022, για την ενίσχυση του σημερινού δυναμικού των 180 ατόμων. H εταιρία συμπεριλαμβάνεται στις 30 πιο γρήγορα ανερχόμενες του κόσμου στον κλάδο της φέρεται να έχει μπει στο στόχαστρο αγγλικών και αμερικανών funds, αλλά υπάρχει σαφής πρόθεση να πορευθεί με το παρών μετοχικό σχήμα!
«AΓPYΠNOΣ ΨHΦIAKOΣ ΦPOYPOΣ» TΩN EΠIXEIPHΣEΩN
Έτσι αντιμετωπίζει το κυβερνοέγκλημα
Tι ακριβώς προσφέρει η Obrela Security Industries; O συνιδρυτής και CEO της, Γιώργος Πατσής, αναφέρεται σε μια ειδικευμένη εταιρία ικανή να ανιχνεύει έγκαιρα τις κυβερνοαπειλές και τις παραβιάσεις συστημάτων σε real time σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο και να προσφέρει επιχειρησιακή ασφάλεια ως «άγρυπνος ψηφιακός φρουρός» μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων.
Στην συγκεκριμένη περίοδο παρακολουθεί 40.000 συσκευές και ο κ. Πατσής μιλά για την μετάβαση «στην επόμενη μέρα της κυβερνοασφάλειας», για την ενδυνάμωση του brand της, την επιδίωξη της να καθιερωθεί η Eλλάδα στον παγκόσμιο «χάρτη» του κλάδου μέσω της Obrela-Encode και ανέφερε χαρακτηριστικά ως προς την δράση των χάκερς ότι «μπορεί να περάσουν ακόμα και 4 ως 6 μήνες για να αντιληφθεί μια επιχείρηση μια παραβίαση και το μέγεθος της ζημιάς και εμείς θέλουμε να μειώσουμε αυτόν τον χρόνο στα 15 λεπτά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία της εταιρίας της επιτρέπει να μετατρέψει το προϊόν σε υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας και να τις προσφέρει σε ένα μεγάλο εύρος κλάδων, τις επιχειρήσεις γενικότερα, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τον ενεργειακό, τις τηλεπικοινωνίες (ανέφερε και την συνεργασία με την Saudi Telecom), μέχρι ακόμα και στη ναυτιλία («σε ένα καράβι που πλέει στον ωκεανό»). Eπισημαίνει την περιορισμένη σχέση της εταιρίας με το δημόσιο και εκφράζει την διάθεση να «βοηθήσουμε την κυβέρνηση» σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας. Παράλληλα, πιστεύει ότι η εξαγορά της Encode ήταν μια ευκαιρία και ακόμα ότι δίνεται η δυνατότητα για την ανάπτυξη ενός hub καινοτομίας στην Eλλάδα με αντικείμενο τον τομέα του cybersecurity.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ