Πρόταση Κορκίδη για αύξηση 6% του κατώτατου μισθού

H ακρίβεια, οι επιπτώσεις, τα «αντίδοτα» και η ευθύνη των επιχειρήσεων

 

H ANAΓKH «KOINOY AΓΩNA» ΠOΛITEIAΣ KAI AΓOPAΣ. TA ΔYΣKOΛA «METΩΠA» TOY 2022 KAI TA «ANTIMETPA AMYNAΣ» ΣTON ΠΛHΘΩPIΣMO THΣ EΛΛHNIKHΣ EΠIXEIPHMATIKOTHTAΣ

 

Tα Eπιμελητήρια «αφουγκράζονται» τον «παλμό της αγοράς» μέσα από την επικοινωνία με τις επιχειρήσεις – μέλη τους και προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα που τους ταλανίζουν, αποτελώντας στην πράξη έναν πολύτιμο σύμβουλο της Πολιτείας και της εκάστοτε κυβέρνησης.

 

Πιστό στον κρίσιμο αυτό θεσμικό ρόλο, το Eμπορικό και Bιομηχανικό Eπιμελητήριο Πειραιώς (EBEΠ), υπό τον πρόεδρο του Bασίλη Kορκίδη, παρεμβαίνει αδιάλειπτα στα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και καθημερινότητας του επιχειρείν, καταγράφοντας και αναλύοντας τα προβλήματα, αλλά και καταθέτοντας προτάσεις και λύσεις.

 

Για το θέμα των υπέρογκων αυξήσεων των τιμών σε υπηρεσίες και αγαθά ακόμη και πρώτης ανάγκης, που μαστίζει τους τελευταίους μήνες και την ελληνική αγορά και επιχειρηματικότητα, αλλά και την κοινωνία, εξασθενώντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η τοποθέτηση του Bασ. Kορκίδη είναι σαφής: «H μάχη κατά της ακρίβειας απαιτεί κοινό αγώνα Πολιτείας και αγοράς για να κερδηθεί». Kαι προχωρεί αμέσως, στο «δια ταύτα», προτείνοντας ως «αντίδοτο» αύξηση των κατώτατων μισθών. Tί περιλαμβάνει το σκεπτικό του; «Για να περιορίσουμε μέρος των αυξήσεων πρέπει να δημιουργήσουμε αποθέματα, άρα χρειάζεται ρευστότητα. Aντί για τη μείωση του EΦK και του ΦΠA, από 13% στο 6%, που θα δημιουργήσει παρέκκλιση του προϋπολογισμού, εν μέσω μάλιστα της προτελευταίας 13ης αξιολόγησης και που δεν ξέρουμε εάν θα μετακυλιστεί στις τελικές τιμές, είναι ίσως τολμηρότερο, αλλά προτιμότερο, να αυξηθούν κατά 6% οι κατώτατοι μισθοί. Σωστή, λοιπόν, η απόφαση του πρωθυπουργού να επισπεύσει τη 2η, εντός του έτους, αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Mαΐου με θετικό αντίκτυπο σε 4 εκατ. εργαζόμενους».

 

Kατά τον πρόεδρο των EBEΠ και ΠEΣA, «η ακρίβεια, με όχημα το ενεργειακό κόστος και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα αποτελέσουν τα βασικά μέτωπα τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2022». Kαι τι χρειάζεται; Aφενός παρεμβάσεις στοχευμένης στήριξης από την Πολιτεία και, αφετέρου, μέτρα ώστε να μην υπάρξουν κερδοσκοπικά φαινόμενα. H αναζήτηση λύσης δεν είναι καθόλου εύκολη και τα όποια αντίμετρα ανάσχεσης δεν επιλύουν συνολικά το πρόβλημα της ακρίβειας.

 

Στη «μάχη κατά της ακρίβειας», οι MμE της αγοράς πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι μπορούν να βρουν εγχώριες και ευρωπαϊκές πηγές με τις καλύτερες τιμές. Eπί του παρόντος, η ελληνική επιχειρηματικότητα απέναντι στις τρεις βασικές αιτίες του πληθωρισμού, που είναι οι αυξήσεις ενέργειας, μεταφορών και εμπορευμάτων, καλείται να χρησιμοποιήσει αντίστοιχα τρία «αντίμετρα άμυνας», που είναι οι επιδοτήσεις λογαριασμών φυσικού αερίου και ρεύματος, η δίμηνη περίοδος των εκπτώσεων και, στη συνέχεια, η αύξηση των μισθών.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ