Ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την τροπή που παίρνει η ευρωπαϊκή κρίση είναι οι 20 ισχυροί του κόσμου (G20) οι οποίοι συνεδριάζουν στις Κάννες. Για μια ακόμη φορά η κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη και ιδιαίτερα το ελληνικό ζήτημα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Μόλις μια εβδομάδα μετά την ιστορική όπως χαρακτηρίστηκε, συμφωνία, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δέχονται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν και να εφαρμόσουν το σχέδιο διάσωσης του ευρώ. Ωστόσο τα όσα συμβαίνουν σε πολιτικό επίπεδο στη χώρα μας φαίνεται πως θορύβησαν αρκετά τους ισχυρούς του κόσμου.
Πιέσεις σε Μέρκελ-Σαρκοζί
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα και τη Ρωσία. Εκείνοι, από την πλευρά τους, θέλησαν να δείξουν ότι διατηρούν την πρωτοβουλία, «παγώνοντας» την εκταμίευση της έκτης δόσης της Ελλάδας έως ότου υπάρξει αμετάκλητη αποδοχή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και απαιτώντας επιτάχυνση της λιτότητας στην Ιταλία, η οποία τίθεται πλέον υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ και της ΕΕ.
«Η Ευρωζώνη πρέπει να στείλει ένα μήνυμα αξιοπιστίας σε όλο τον κόσμο. Όταν παίρνουμε αποφάσεις, αυτές πρέπει να εφαρμόζονται. Όταν θέτουμε κανόνες, αυτοί πρέπει να είναι σεβαστοί», είπε ο κ. Σαρκοζί.
Όμως, όλα τα θέματα του G20 επισκιάστηκαν από την πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Ο Καναδός πρωθυπουργός Stephen Harper παραδέχτηκε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συζητήθηκε, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι «θα υπερισχύσουν οι πιο ψύχραιμες σκέψεις».
Όλο το G20 τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, όπως έδειξε η αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από το νέο πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi και η δήλωση του Ρώσου προέδρου Dmitry Medvedev ότι οι χώρες BRIC είναι έτοιμες να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια για τη στήριξη της Ευρώπης. «Έχουμε όλοι συμφέρον να διατηρηθεί το ευρώ», είπε ο Medvedev.
Στο τραπέζι φαίνεται ότι πέφτει ένα σχέδιο για την ενίσχυση της δύναμης πυρός του ΔΝΤ, που ανέρχεται στα 391 δισ. δολάρια. Στόχος των Ευρωπαίων είναι να στηριχθεί η Ιταλία και η Ισπανία από το ΔΝΤ, αφού τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF δεν επαρκούν για κάτι τέτοιο.
«Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί κατάλαβαν το μήνυμα»
Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί πήραν το μήνυμα της Γαλλίας και της Γερμανίας, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Όμως, επέμεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ότι θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της.
«Το ευρώ έχει ευθύνες για όλους όσους συμμετέχουν σε αυτό. Υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλα τα μέλη του, όμως, οι ελάχιστοι κοινοί κανόνες πρέπει να είναι σεβαστοί. Αυτό ήταν το μήνυμα από την καγκελάριο και εμένα χθες. Είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχουν πολιτικοί στην Ελλάδα που κατανοούν αυτό το μήνυμα», είπε.
«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, όμως, δεν μπορούμε να το επιθυμούμε μόνοι μας εάν και εκείνη δεν το θέλει. Πρέπει να υπερασπιστούμε το νόμισμα. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη διάσπαση του ευρώ. Αυτό θα σήμαινε τη διάσπαση της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Σαρκοζί.
«Θέλουμε να δούμε πράξεις από την Ελλάδα»
Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Η καγκελάριος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει την έκτη δόση εάν δεν υπάρξει αμετάκλητη στήριξη της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. «Αυτό που μετρά για εμάς είναι οι πράξεις. Θέλουμε να δούμε πράξεις», είπε.
Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησε η Σύνοδος του G20