Τι είναι η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη
Οι πλειστηριασμοί αυξάνονται συνεχώς καθώς δεν υπάρχει νόμος που να προστατεύει την πρώτη κατοικία.
«Συνεχώς αυξάνονται τα κατασχετήρια που φτάνουν στα χέρια οφειλετών. Αυτό γίνεται γιατί και τα funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια των οφειλετών, αλλά και οι τράπεζες αν έχουν κρατήσει κάποια κόκκινα δάνεια κινούνται πλέον νομικά εναντίον των οφειλετών προσπαθώντας να εκπλειστηριάσουν ακόμα και πρώτες κατοικίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει νόμος που να προστατεύει την πρώτη κατοικία. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που θα καθυστερήσει τον πλειστηριασμό αλλά όχι τέτοιο που να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του κοινωνικά ευάλωτου οφειλέτη», ανέφερε η δικηγόρος, Σουζάνα Κλημεντίδη.
«Πλέον γίνονται πλειστηριασμοί για 80.000 ευρώ ή 100.000 υπόλοιπο. Συνήθως οι πλειστηριασμοί κινούνταν από τις 200.000 ευρώ και άνω. Δεν είναι το ποσό που δανείζεται ο οφειλέτης αλλά και οι τόκοι, τα δικαστικά εξοδα και άλλα. Τα αποτελέσματα έως τώρα δείχνουν ότι όλοι όσοι εμπλέκονται θέλουν να βάλουν πλάτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που είναι το τελευταίο στάδιο για να δοθεί βιωσιμότητα στο δάνειο. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει αντίστοιχα μεγάλες διαγραφές σε δάνεια που έχουν εξασφάλιση κατοικίας», συμπλήρωσε.
Πώς θα βάλουν «φρένο»
«Υπάρχει η δυνατότητα στους λεγόμενους ευάλωτους οφειλέτες, μπορούν να εκδώσουν την βεβαίωση «ευάλωτου οφειλέτη», από την πλατφόρμα του gov.gr, την στέλνουν στον πιστωτή τους, και αυτόματα το fund αναστέλει τον πλειστηριασμό», δήλωσε εν συνεχεία η κ. Κλημεντίδη.
«Δεν είναι μόνιμη η προστασία αλλά είναι μέχρι να λειτουργήσει ο φορέας διαχείρισης ακινήτων που ουσιαστικά θα παίρνει τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών θα τους τα μισθώσει έως και 12 χρόνια και μετά εάν αυτοί επιθυμούν να τα αγοράσουν θα μπορούν μετά από 12 χρόνια»
»Το θέμα των εγγυητών έως και σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί ποτέ νομικά. Βρίσκεται ο εγγυητής να εξαρτάται από τον πρωτοφειλέτη σε όλα τα θέματα ρύθμισης. Εάν ο εγγυητής επιλέξει να λύσει μόνος του μέσω κάποιου συμβιβασμού, δεν μπορεί να το ρυθμίσει μόνος του αλλά εξαρτάται από τον πρωτοφειλέτη», διευκρίνισε χαρακτηριστικά η κ. Κλημεντίδη.