Ανοδικά έχουν αναθεωρηθεί από την Κομισιόν οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, καθώς οι ενεργειακές τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι πιέσεις των τιμών διευρύνονται σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να κορυφωθεί στο α΄ τρίμηνο του 2022 και να παραμείνει υψηλότερα του 3% μέχρι το γ΄ τρίμηνο του έτους.
Καθώς οι πιέσεις από τις τιμές ενέργειας και την προσφορά εξασθενούν, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, και να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 2% στο επόμενο έτος.
Συνολικά, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη προβλέπεται από το 2,6% το 2021 (2,9% στην ΕΕ), στο 3,5% (3,9% στην ΕΕ) το 2022, προτού μειωθεί στο 1,7% (1,9% στην ΕΕ) το 2023.
Την ίδια ώρα η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήλθε στο νέο έτος με πιο αδύναμο ρυθμό από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Έχοντας ανακτήσει το επίπεδο παραγωγής προ πανδημίας ήδη από το καλοκαίρι του προηγουμένου έτους, αναμενόταν μια ήπια επιβράδυνση και στις φθινοπωρινές προβλέψεις.
Ωστόσο έκτοτε τα προβλήματα για την ανάπτυξη έχουν ενταθεί, και η οικονομία αναμένεται να ανακτήσει το ρυθμό ανάπτυξης της στο β΄ τρίμηνο του έτους, και να παραμείνει ισχυρή στο προσεχές μέλλον.
Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη κατά 5,3% το 2021, η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται τώρα να αναπτυχθεί 4% το 2022, όπως και στην ευρωζώνη, και κατά 2,8% το 2023 (2,7% στην ευρωζώνη).
Η αναζωπύρωση της πανδημίας το προηγούμενο φθινόπωρο και η εξάπλωση της Όμικρον, οδήγησαν σε νέες πιέσεις στα συστήματα υγείας και σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των αδειών από τις εργασίες τους, για πολλούς πολίτες σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν επαναφέρει τους περιορισμούς -αν και γενικότερα είναι πιο ήπιοι ή με πιο στοχευμένο χαρακτήρα από ό,τι στα προηγούμενα κύματα.