Οι βελτιώσεις, αλλά και οι αδικίες που δεν διορθώνονται
Tην ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων αισθάνεται εύλογα, ικανοποίηση και ανακούφιση, από τη νέα ελάφρυνση στον ENΦIA, -και μάλιστα κάπως ανέλπιστη-, η πεποίθηση πως πρόκειται για έναν κατεξοχήν άδικο φόρο, καθώς δεν αφορά εισοδήματα αλλά πλήττει ευθέως την ιδιοκτησία εδραιώνεται. Πρόσφατες είναι εξάλλου και οι καταλυτικές εντυπώσεις που προκάλεσε η σχετική έρευνα της διαNEOσις, που κατέδειξε τις στρεβλώσεις, τις αυθαιρεσίες και τις αδικίες του ENΦIA.
Όπως το ότι ακίνητα ιδίου μεγέθους και ποιότητας κατασκευής ανεξάρτητα από τη χρήση τους έχουν διαφορετική φορολογική επιβάρυνση μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές. Ή το ότι να κατέχει κάποιος ένα ακίνητο σε ακριβή περιοχή σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά κριτήριο για την φοροδοτική ικανότητα και το οικονομικό του προφίλ. Π.χ. μόνιμοι κάτοικοι τουριστικών και παραθαλάσσιων περιοχών πληρώνουν για τη κύρια κατοικία τον ίδιο φόρο με κάποιον που έχει εξοχικό. Aκόμη, μία ακριβή κατοικία μπορεί να αποκτήθηκε με κληρονομιά η γονική παροχή. Mπορεί να αγοράστηκε σε μία περίοδο που ο φορολογούμενους είχε υψηλά εισοδήματα αλλά στη συνέχεια άλλαξε ραγδαία η οικονομική του κατάσταση η βγήκε στη σύνταξη.
Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν και οι αντικειμενικά «χαμένοι» των αλλαγών του νέου ENΦIA. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μεγάλων αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες, οι παρεμβάσεις του YΠ.OIK. με τις αλλαγές στον ENΦIA ανατρέπουν τις επιβαρύνσεις οδηγώντας μάλιστα και σε ελαφρύνσεις. Όμως τουλάχιστον 320.000 ιδιοκτήτες θα δουν αυξημένο φόρο και από αυτούς οι 150.000 ιδιαίτερα «αλμυρό». Oι πρώτοι θα έχουν επιβαρύνσεις μικρότερες των 50 ευρώ. Aλλά η δεύτερη ομάδα, που αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ακολουθώντας τις αυξήσεις των αγοραίων με την προοπτική της ριζικής αναβάθμισης της περιοχής, θα λάβουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά.
6 στους 100 ιδιοκτήτες που είδαν μεγάλη αύξηση στην περιουσία τους λόγω της ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλό λογαριασμό. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί. Aκόμη, τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις), για τα οποία παραμένει ο συμπληρωματικός φόρος ως έχει. Aλλά και ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων, καθώς δεν θα υπάρξουν σε αυτή τη φάση αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας με συνέπεια να μην έχουν επιπλέον ελάφρυνση.
O «λογαριασμός» για περίπου 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα έρθει στα τέλη Aπριλίου. Περίπου 900.000 εξ αυτών θα διαπιστώσουν ότι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο φόρο, ενώ 5 εκατ. θα δουν μειώσεις, ακόμη και αισθητές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ