Σε νέα σύνοδο της G20 πιθανώς πριν από το τέλος του χρόνου προσανατολίζονται οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών, με κεντρικό θέμα την οριστική και ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.
Η επόμενη σύνοδος της G20 έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Φεβρουαρίου.
Το δημοσίευμα αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Τζιμ Φλάχερτι λέγοντας «φαίνεται όμως, πως θα χρειαστεί να κάνουμε και άλλη συνάντηση. Η κρατούσα άποψη είναι πως δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ (μέχρι τον Φεβρουάριο). Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών».
Σύμφωνα με την εφημερίδα η οποία επικαλείται πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες της G20 κατά τη σύνοδό τους στις Κάννες βρέθηκαν πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. «Το τριμερές πακέτο μέτρων που προώθησε η Γαλλία κατερρίφθη επειδή η γερμανική Bundesbank έθεσε βέτο σε ένα σημείο” αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: “εάν η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας – η οποία έχει ανεξάρτητο έλεγχο των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας –αποκτήσει τις ζητούμενες διαβεβαιώσεις, τότε θα υπάρξει νέα συνάντηση της G20 αυτό τον μήνα στην Γαλλία ή τον επόμενο μήνα στο Μεξικό».
Το πρώτο μέρος της προτεινόμενης συμφωνίας είναι τα επιπλέον κεφάλαια για το ΔΝΤ. Τα περισσότερα κεφάλαια «της τάξεως των 250-300 δισ. δολ. θα πρέπει να καταβληθούν σε διμερή βάση στους γενικούς πόρους του ΔΝΤ».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επεσήμανε ότι κεφάλαια αυτά δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν το EFSF ούτε να τοποθετηθούν σε όχημα ειδικού σκοπού. Το δεύτερο μέρος είναι να κατανείμει το ΔΝΤ επιπλέον 250 δισ. δολ για τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα.
Το τρίτο μέρος φέρει τις χώρες της ευρωζώνης να αντλούν τα τραβηχτικά τους δικαιώματα – περίπου 60 δισ. δολ. – τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να χρηματοδοτήσουν το EFSF, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και σε άλλα κράτη να τοποθετηθούν με χαμηλότερο ρίσκο. Σε αυτό το τρίτο σημείο εστιάζονται οι αντιρρήσεις της Bundesbank, αξιωματούχος της οποίας δήλωσε στο Ρόιτερς: «Γνωρίζουμε αυτό το σχέδιο και το απορρίπτουμε».
Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή στους Financial Times δήλωσε πως οι χώρες της G20 “δεν πλησιάζουν καν σε συμφωνία” ως προς την χρήση των κεφαλαίων του ΔΝΤ για την χρηματοδότηση του EFSF. «Υπάρχει η άποψη, την οποία συμμερίζομαι, ότι οι χώρες της ευρωζώνης, είναι σχετικά πλούσιες συγκρινόμενες σε παγκόσμια κλίμακα και πως έχουν από μόνες τους τα εργαλεία και τους πόρους» δήλωσε ο κ. Φλάχερτι.