«Scripta manent» φαίνεται πως σκέφτηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης του χθεσινού Eurogroup και δεδομένου ότι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ρευστό, ζήτησαν γραπτές εγγυήσεις από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Βλέποντας τα πολιτικά κωλύματα που προκύπτουν διαρκώς, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, δεν ικανοποιούνται πλέον με τις προφορικές δεσμεύσεις και ζήτησαν έγγραφη εγγύηση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην απελευθέρωση της επόμενης δόσης και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του νέου προγράμματος.
Μοντέλο αλα Πορτογαλία-Ιρλανδία
Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη διακομματικής υποστήριξης σε όλες τις πτυχές του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπωθούν εγγράφως. «Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το μοντέλο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, εξήγησαν οι κκ Ρεν και Γιούνκερ.
Ερωτηθείς εάν η απαίτηση για έγγραφη δέσμευση συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, ο κ. Ρεν απάντησε ότι το ίδιο συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χωρίς αυτό να θεωρηθεί παρέμβαση στα εσωτερικά αυτών των χωρών.
«Η δόση θα εκταμιευθεί»
Σχετικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι αυτή θα εκταμιευθεί καθώς η θετική απόφαση που ελήφθη στις 21 Οκτωβρίου δεν έχει εγκαταλειφθεί, σημειώνοντας ότι παραμένει σε ισχύ. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η επικύρωση για την εκταμίευση της έκτης δόσης μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω τηλεδιάσκεψης.
Πλήγμα η εξαγγελία δημοψηφίσματος
Από την πλευρά του ο κ. Ρεν επισήμανε ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου απετέλεσε πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας, η οποία τώρα πρέπει να αποκατασταθεί.
Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν τέλος ότι αμέσως μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η τρόικα θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.
Θερμή υποδοχή των πολιτικών εξελίξεων από το Eurogroup
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι όπως διαφάνηκε από τη συνεδρίαση, η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, «εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας».
Πρόσθεσε παράλληλα ότι το Eurogroup υποδέχτηκε «πολύ θερμά» τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδίως την απόφαση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση «με αποστολή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου».
Τέλος, επεσήμανε ότι το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) «στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».