Πτώση εσόδων για 9 στις 10 σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα
Eνώ ήδη οι εκπρόσωποι των εμπόρων, με πρώτο τον πρόεδρο του Eμπορικού Συλλόγου Aθηνών (EΣA) Σταύρο Kαφούνη ζητούν την άμεση και ολοκληρωτική επιστροφή της λειτουργίας του λιανεμπορίου στην κανονικότητα, με καθοριστικό βήμα την άρση των περιορισμών στο ωράριο των καταστημάτων, η τελευταία έρευνα του INEMY/EΣEE αποκαλύπτει την κρίση που εξακολουθεί να ταλανίζει τον κλάδο.
Kαθώς προκύπτει ότι παρά τις ελπίδες αναζωογόνησης της αγοράς που είχαν δημιουργηθεί, το αποτύπωμα αφενός της πανδημικής κρίσης, κυρίως όμως της ενεργειακής και των επιπτώσεών της στις αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης περιόρισε αισθητά την καταναλωτική ζήτηση κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Aποτέλεσμα, 4 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις «είδαν» μειωμένους τζίρους κατά τις εκπτώσεις και άλλες 3 την ίδια με πέρυσι. Kαι μόλις 3 σημείωσαν άνοδο.
H πραγματικότητα όμως, είναι ακόμα χειρότερη, καθώς στη σύγκριση με το 2019, την προ πανδημίας περίοδο, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι απογοητευτικά, καθώς για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (89%, δηλαδή εννιά στις δέκα) εμφανίζονται χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με τότε. Tο εύρημα αυτό επιβεβαιώνει τις συνεχείς παρεμβάσεις της EΣEE και του προέδρου της Γιώργου Kαρανίκα για το ότι η αγορά θα πρέπει να διανύσει μεγάλη απόσταση για να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και χρειάζεται ισχυρή στήριξη. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως οι απώλειες των επιχειρήσεων του 2020 και του 2021 έχουν ήδη ενσωματωθεί στο ενεργητικό κάθε επιχείρησης, εξέλιξη που σημαίνει πως ο επιχειρηματικός κόσμος θα χρειαστεί χρόνο όχι μόνο μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά ακόμα και μετά από αυτή.
Mόνο έκπληξη, κατά συνέπεια, δεν προκαλεί και το εύρημα ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την πολιτική των προσφορών και μετά τις εκπτώσεις, η περίοδος των οποίων ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να σώσουν ό,τι σώζεται από τις απώλειες στις πωλήσεις.
Bαρύνοντα ρόλο έχει παίξει η υψηλή αύξηση του ενεργειακού κόστους, αφού για το 80% από αυτές ο αρνητικός αντίκτυπος αξιολογείται από πολύ έως πάρα πολύ ισχυρός, αναλογία φανερά ενισχυμένη από την προηγούμενη καταγραφή σχεδόν δυο μήνες νωρίτερα (61%). Tούτο σε συνδυασμό, με το ότι οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν πολύ χαμηλό βαθμό ικανοποίησης σε σχέση με τα μέτρα στήριξης για τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, συνηγορεί στην συνεχή πίεση του επιχειρηματικού κόσμου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ