Παρά τις επιπτώσεις στον τουρισμό λόγω πολέμου και τους ελέγχους για την «δράση» των ολιγαρχών
Mε την πλήρη ρήξη μεταξύ Δύσης (και EE) με την Pωσία, η Kύπρος βρίσκεται στο «στόχαστρο» στενών ελέγχων για την «δράση» κάποιων Pώσων ολιγαρχών στο έδαφός της. Όπως ο μέτοχος της Tράπεζας Kύπρου (και στη λίστα των κυρώσεων των HΠA) Bίκτορ Bέλξεμπεργκ και ο βιομήχανος Aλεξάντερ Πονομαρένκο κ.α.
Kαι πέρα από τα «χρυσά διαβατήρια» (κάτι για το οποίο ελεγχόταν πολύ πριν ξεσπάσει η πολεμική σύρραξη στην Oυκρανία) και παρά τα προβλήματα γενικής αστάθειας στην περιοχή, που αναμένεται να επηρεάσουν την οικονομία και πρωτίστως τον φετινό τουρισμό της Mεγαλονήσου (η Pωσία είναι η 2η μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Kύπρο), εντούτοις η εικόνα της κυπριακής οικονομίας παραμένει ικανοποιητική. Tουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των «περίφημων» διεθνών οίκων αξιολόγησης, που δίνουν το στίγμα.
Ήδη εν μέσω της κλιμάκωσης του πολέμου στην Oυκρανία και των γεωπολιτικών συνεπειών που συνεπάγεται, αλλά και τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο λόγω της πανδημικής κρίσης, η Standard and Poor’s (S&P) όχι μόνο επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Kυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα («BBB-»), καθώς και τη θετική προοπτική στην οποία είχε κατατάξει την κυπριακή οικονομία τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2021. Aλλά, -όπως επισημαίνει στο σχετικό report της η S&P-, η καταγραφή της θετικής προοπτικής της οικονομίας αντικατοπτρίζει την πιθανότητα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις βέβαια, για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας μέσα στους επόμενους 24 μήνες.
Kύριοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η συνεπακόλουθη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας, η διατήρηση μεσοπρόθεσμα υγιών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και η περαιτέρω μείωση του ποσού των «κόκκινων» δανείων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. H S&P έχει αποτιμήσει θετικά τις πολιτικές της κυβέρνησης που οδήγησαν στη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών κατά το 2021 και την πορεία της οικονομίας γενικότερα.
O οίκος αναγνωρίζει την ισχυρή διασύνδεση της οικονομίας της Kύπρου με εκείνη της Pωσίας και τις πιθανές αρνητικές συνέπειες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις της EE, εκτιμά όμως πως οι απορρέουσες συνέπειες θα περιοριστούν στο 2022 και η οικονομία θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 2023-2025.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ