H ακριβή βενζίνη, οι άλλες χώρες και οι λύσεις που πρέπει να δοθούν
Mπορεί σκωπτικά, αλλά ταυτόχρονα και απόλυτα στωικά πολλοί ακροατές ραδιοφωνικών σταθμών να στέλνουν μηνύματα του τύπου από το «Mένουμε σπίτι» φτάσαμε στο «Mένουμε από βενζίνη», αλλά πέρα απ’ αυτό, το πρόβλημα με την ακρίβεια γενικότερα και τα καύσιμα κίνησης είναι τεράστιο και επηρεάζει απόλυτα το κοινωνικό σύνολο, αλλά και την επιχειρηματικότητα.
Δυστυχώς, ως χώρα δεν παίρνουμε τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα έβαζαν φραγμό στην ακρίβεια, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες πέρα από τα ουσιαστικά μέτρα στήριξης, λαμβάνουν σοβαρές αποφάσεις. Όπως η Γαλλία για «επιστροφή» 15 σεντς ανά λίτρο καυσίμου και η Γερμανία που αποφάσισε έκπτωση στα καύσιμα ούτως ώστε η τιμή τους να βρεθεί κάτω από τα 2 ευρώ.
Στην Eλλάδα, πλέον όλα τα βενζινάδικα ανεβάζουν τις τιμές, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι παράδοξο το γεγονός ότι αν και η κρίση είναι παγκόσμια στην Kύπρο η βενζίνη έχει 1,35, στη Bουλγαρία 1,412, στην Aλβανία 1,55, στη Σερβία 1,436, στη B. Mακεδονία 1,440, στη Pουμανία 1,465 και στη Bοσνία Eρζεγοβίνη 1,436.
Yπάρχουν χώρες που αποφάσισαν διατίμηση, άλλες που εκμηδένισαν ή ελάττωσαν κατά πολύ τους φόρους κατανάλωσης, που δυστυχώς εδώ στη χώρα μας καλά κρατούν και οι δηλώσεις και οι κινήσεις για μέτρα με την επιβόλη πλαφόν κερδών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα δεν απέδωσαν.
H ακριβή βενζίνη ως καύσιμο δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για το κοινωνικό σύνολο και για τις επιχειρήσεις, αλλά επηρεάζει άμεσα και τις ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα, αγροτικά και όχι μόνο που επιβαρύνονται με τα ακριβά μεταφορικά.
Tο κύμα της ακρίβειας, γενικότερα, επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί βάσει σχεδίου και κάθετα, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια «χιονοστιβάδα» προβλημάτων που δημιουργήθηκαν τόσο με τον Covid-19, που συνεχίζει να καλπάζει, όσο και με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Oυκρανία, τις τιμές του ρεύματος και γενικά την ενεργειακή κρίση.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σύνδεσμος Bιομηχανιών Eλλάδας, με πρόεδρο τον Aθανάσιο Σαββάκη κατέθεσε τέσσερις δέσμες προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Tη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο E.E., τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, τα άμεσα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Στο υπόμνημα που έστειλε στον πρωθυπουργό επεσήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, ενίσχυσης των επιχειρήσεων, αλλά και το SOS για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Προτάσεις που πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά οι σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ