«Τρόμος πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας κινηματογραφικής ταινίας, η οποία θα περιέγραφε με τον πλέον παραστατικό τρόπο το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή αναφορικά με την ραγδαία εξάπλωση της κρίσης χρέους από χώρα σε χώρα.
Ήδη, τη σκυτάλη πήρε η Ιταλία, η οποία από χθες ανήκει και τυπικά στο κλαμπ των κρατών που δανείζονται με κόστος υψηλότερου του 7%. Ως γνωστόν και όπως έχει διδάξει η έως τώρα εμπειρία, αμέσως μετά ακολουθεί η τριπλή επιτροπεία. Προς το παρόν η Ρώμη αντιστέκεται, υποστηρίζονται ότι δεν έχει την ανάγκη της οικονομικής συνδρομής από κανέναν. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται και γι αυτή τη στιγμή. Όμως, με τρόμο αντιλαμβάνονται ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί ποσό υψηλότερο του 1,5 τρις ευρώ. Κι αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν. Ούτε μέσω του EFSF, όταν κι όποτε ξεκινήσει να λειτουργεί, ούτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.
Οπότε, η διαδικασία δεν αποκλείεται «να βρει» σε αδιέξοδο. Και το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι: τι μέλλει γενέσθαι; Προς το παρόν, πειστική απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Ούτε σε αυτό το ερώτημα αλλά ούτε και στο επόμενο που είναι ακόμα πιο εφιαλτικό: τι θα γίνει αν η ίδια κρίση «χτυπήσει» και στην Γαλλία;
Ήδη στο Παρίσι ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για το ενδεχόμενο απώλειας της κορυφαίας βαθμολόγησης της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης. Το «ΑΑΑ» απειλείται ανοικτά και όλοι γνωρίζουν ότι αν δεν πάρουν μέτρα, τότε εκεί προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012, τα …όργανα θα αρχίσουν να παίζουν και για το Παρίσι.