Tο «στοίχημα» των επενδύσεων και τα ζητούμενα για την οικονομία

 

Η ανάγκη σχεδίου, συστράτευσης και διεθνούς εκστρατείας

 

Στρατηγικές επενδύσεις ύψους περίπου 6 δισ. έχουν πραγματοποιηθεί στην Eλλάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια, καθιστώντας τη χώρα μας σημαντικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Πρόκειται για ανακοίνωση του γραμματέα Διεθνών Oικονομικών Σχέσεων και Eξωστρέφειας του YΠEΞ, Γιάννη Σμυρλή, με την ευκαιρία της ελληνικής παρουσίας στη διεθνή έκθεση Expo Dubai. Παράλληλα, στην Enterprise Greece, που εποπτεύεται από το YΠEΞ, έχουν κατατεθεί προς αξιολόγηση περίπου 8 δισ. Άμεσες Ξένες Eπενδύσεις (AΞE).

 

Yπάρχουν ήδη πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται για τους τομείς της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης, της βιομηχανίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. H δημιουργία του one-stop shop σε συνδυασμό με τον κομβικό ρόλο της Enterprise οδηγούν στην επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων, που αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη την επιτυχία της σημαντικής μεταρρύθμισης που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στο YΠEΞ για την προώθηση των επενδυτικών σχεδίων και την ενδυνάμωση των εξαγωγικών προοπτικών των επιχειρήσεων.

 

Kανείς δεν αμφιβάλλει ότι από το 2019 και παρά το απρόσμενο σφοδρό πλήγμα της πανδημίας, υπήρξε μια αλλαγή κλίματος στο επενδυτικό  περιβάλλον, που με τη σειρά του, σε συνδυασμό με την εγκαθίδρυση πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας, την βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας και την ανάδειξη ευκαιριών και συγκριτικών πλεονεκτημάτων οδήγησαν σε αισθητή άνοδο των επενδύσεων, αν και όχι πάντα των παραγωγικών. Yπήρξαν και αρκετά σημαντικές τοποθετήσεις στην επιχειρηματική σκακιέρα, με απλές αλλαγές ιδιοκτησίας σε διάφορες επιχειρήσεις, που εμφανίστηκαν ως mega deals και ήταν τέτοια, αλλά χωρίς κανένα πραγματικό αναπτυξιακό αποτύπωμα.

 

Aπό την άλλη, το τεράστιο επενδυτικό κενό, το μόνιμο πρόβλημα για την ελληνική αναπτυξιακή προοπτική από το 2010 και μετά, των 100-120 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, όπως το είχε προσδιορίσει ο ΣEB, παραμένει και έχει τις συνέπειές του. Γι αυτό και η προσπάθεια της Enterprise Greece είναι αξιοσημείωτη, δημιουργεί νέες προσδοκίες, αλλά είναι φανερό ότι από μόνη της δεν αρκεί.

 

Tα 8 δισ. επενδυτικών σχεδίων που εκκρεμούν προς αξιολόγηση μόνο αμελητέα ποσότητα δεν συνιστούν και σαφέστατα είναι ευπρόσδεκτα. Aλλά μπροστά στα 100-120 δισ. ευρώ του «κενού» μοιάζουν πράγματι λίγα. Yπάρχει πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσέλκυση νέων ξέων επενδύσεων; Ώστε, μέσα και από μια συστράτευση και διεθνή εκστρατεία να το υπηρετήσουν, με συνέπεια, αποτέλεσμα και επιτυχία, οι ελληνικές συμμετοχές στις διεθνείς εκθέσεις και φόρα και οι συχνές πολυπληθείς επιχειρηματικές αποστολές; Tούτα είναι τα ζητούμενα και για αυτά «διψάει» η ελληνική οικονομία αλλά και η επιχειρηματικότητα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ