Σταϊκούρας από Ecofin: Η ουκρανική κρίση απαιτεί άμεση και τολμηρή ευρωπαϊκή δράση

Η αντιμετώπιση της κρίσης που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και των συνεπειών της απαιτεί συντονισμένη, άμεση και τολμηρή ευρωπαϊκή δράση τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin στο Λουξεμβούργο.

 

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση, ούτε να καλύψει το κόστος που αυτή συνεπάγεται.

 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις την ανάληψη των δράσεων που απαιτούνται σε επίπεδο Ευρώπης.

 

Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη εταιρειών παραγωγής ενέργειας, αποτελεσματική υλοποίηση των κυρώσεων, επίδειξη αλληλεγγύης στην υποδοχή προσφύγων, μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση, με τα σημερινά δεδομένα, πλήττει, αλλά δεν εκτρέπει την ελληνική οικονομία.

 

Πιο συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών προέβη στη συγκεκριμένη ανακοίνωση:

 

“Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα, οξεία, διεθνή κρίση. Αυτή η κρίση, από την πλευρά της προσφοράς, διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια, “ροκανίζει” το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζει τζίρους επιχειρήσεων, ενισχύει την αβεβαιότητα, “φρενάρει” την αναπτυξιακή δυναμική.

 

Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί από μόνο του να την αντιμετωπίσει, ούτε να καλύψει το κόστος που αυτή συνεπάγεται.

 

Γι’ αυτό απαιτείται συντονισμένη, άμεση, τολμηρή ευρωπαϊκή δράση και αντίδραση, ώστε να αντιμετωπιστούν, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, οι συνέπειες της κρίσης, αλλά κυρίως η ίδια η κρίση.

 

Η Ελληνική Κυβέρνηση, με συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες προτάσεις, επιδιώκει αυτές τις ευρωπαϊκές απαντήσεις.

 

Όπως είναι:

 

– οι παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου ώστε να περιοριστούν στρεβλώσεις και κερδοσκοπικές πιέσεις,

 

– η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας,

 

– η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο,

 

– η επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη εταιρειών παραγωγής ενέργειας,

 

– η αποτελεσματική υλοποίηση των κυρώσεων,

 

– η επίδειξη αλληλεγγύης στην υποδοχή προσφύγων,

 

– η υλοποίηση μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στοχευμένα προς τους πιο ευάλωτους πολίτες.

 

Η κρίση, με τα σημερινά δεδομένα, πλήττει, αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία μας. “Θολώνει” τα επιτεύγματα και τις ευοίωνες προοπτικές της χώρας, αλλά δεν καταστρέφει τη διεθνώς καλή εικόνα της.

 

Όπως καταδείχθηκε από τις διμερείς, παραγωγικές συναντήσεις μας με τις ηγεσίες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

 

Και όπως αποδείχθηκε με την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποπληρωμή που κλείνει ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο.

 

Όλα αυτά οφείλονται στις θυσίες και τους κόπους της κοινωνίας, στη σκληρή δουλειά, πολιτών και πολιτείας.

 

Η Ελλάδα προχωράει, παρά τις διαδοχικές και παράλληλες κρίσεις, ισχυρά και δυναμικά, με σχέδιο, σύνεση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση”.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ