Η Ελλάδα θέτει ως στόχο την έξοδό της από το αυστηρό καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ακολούθησε την έξοδό της από τα Προγράμματα Στήριξης, τον Αύγουστο του 2022, σε μια συμβολική κίνηση η οποία θα βάλει τίτλους τέλους στην υπερδεκαετή οικονομική κρίση που ταλάνισε τη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του.
Με τη χώρα να έχει θέσει ως στόχο την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ομόλογά της, σημειώνει το Bloomberg, υπάρχει συναίνεσει μεταξύ της πλέον υπερχρεωμένης χώρας της ΕΕ και των Ευρωπαίων εταίρων της το πρόγραμμα Ενισχυμένης Εποπτείας να “κατεβάσει ρολά” στο τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση του ζητήματος. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Ιούνιο, σημειώνουν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες προς το παρόν είναι απόρρητες.
Το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας – από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – είναι απότοκο της λήξης του τελευταίου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, το 2018. Σύμφωνα με το καθεστώς αυτό, η χώρα επωφελείται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της μέσω τακτικών πληρωμών αρωγής, σε αντάλλαγμα για την επίτευξη στόχων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Η κίνηση θα αποτελέσει σημείο τομής για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η τελευταία προσπαθεί να καθησυχάσει επενδυτές και οίκους αξιολόγησης ότι οι παλιές κακές ημέρες της κρίσης χρέους έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και να κατακτήσει έτσι την επενδυτική βαθμίδα.
Οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη δεν αναμένεται να επηρεάσει το waiver το οποίο επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, παρ’ ότι αυτά θεωρούνται από επενδυτική άποψη “junk”.
Αυτή την εβδομάδα, η Αθήνα ολοκλήρωσε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων τα οποία είχε λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τα πρώτα στάδια της κρίσης χρέους. Αποπληρώνει επίσης με ταχύτητα τα πρώτα δάνεια που είχε λάβει σε διμερή βάση από χώρες της ευρωζώνης, το 2010, πριν συσταθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης της κρίσης.
Το σύνολο των δόσεων ελάφρυνσης χρέους υπό το τρέχον καθεστώς για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε 5 δισ. ευρώ. Μία δόση που είχε “χαθεί” λόγω των εκλογών του 2019 πιθανόν να εκταμιευτεί φέτος τον Οκτώβριο.