Κατευθείαν στα βαθιά θα «κολυμπήσει» η νεοσύστατη φορολογική αστυνομία αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει σκοπό να δείξει καμία ανοχή στους φοροφυγάδες.
Έτσι από το Μάρτιο του 2011, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση, βαριές παραβάσεις –οι οποίες και σήμερα ακόμα θεωρούνται ποινικό αδίκημα- θα αντιμετωπίζονται πια, στις περιπτώσεις που συλλαμβάνεται επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας να μην αποδίδει ΦΠΑ στο δημόσιο περισσότερο από ένα συγκεκριμένο ποσό, με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Περιπτώσεις που θα ενεργοποιούν τη διαδικασία του αυτοφώρου θα θεωρούνται για παράδειγμα τα πλαστά ή εικονικά τιμολόγια, η μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 50.000 ή 60.000 ευρώ, αλλά και η απόκρυψη εισοδήματος άνω των 70.000 ευρώ.
Στο στόχαστρο μπαίνει κυρίως η προκλητική φοροδιαφυγή αλλά και ολόκληροι επαγγελματικοί κλάδοι που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Όσοι διαπιστώνεται πως φοροδιαφεύγουν θα παραπέμπονται σε δίκες εξπρές, με σκοπό να πληρώσουν ή τουλάχιστον να εκτίσουν ποινή φυλάκισης για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι, όπως απαιτεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Για τη σύλληψή τους, το οικονομικό επιτελείο οργανώνει ομάδα εφόδου με τη συμβολή της φορολογικής αστυνομίας. Οι 100 ένστολοι πιάνουν άμεσα δουλειά, ενώ ήδη εισέβαλλαν σε επιχειρήσεις και τα πρώτα κλιμάκια του ΣΔΟΕ για ελέγχους με φορητά laptop, κάνοντας φύλλο και φτερό τα λογιστήριά τους.
Μεταξύ των μέτρων που θα προβλέπονται επίσης στο νέο νομοσχέδιο είναι η θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα, καθώς και του φορολογικού διαιτητή.
Ο πρώτος θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ η φορολογική διαιτησία θα αποσκοπεί στο να μειωθούν οι υποθέσεις φορολογικών διαφορών ανάμεσα στους φορολογούμενους και το δημόσιο που καταλήγουν στα δικαστήρια.
Διαβάστε επίσης: Φοροδιαφυγή τέλος με… laptop