Γερμανοί οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση στη Γερμανία σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου και οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε ολόκληρη την ήπειρο, όπως μεταδίδει το CNBC.
Στις εξαμηνιαίες Κοινές Οικονομικές Προβλέψεις τους, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, τα πέντε μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβραδύνει την ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού.
Το RWI στο Έσσεν, το DIW στο Βερολίνο, το Ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο, το IfW στο Κίελο και το IWH στο Χάλε αναμένουν τώρα ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% το 2022 και κατά 3,1% το 2023, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω οικονομικό πλήγμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και ότι θα συνεχιστούν οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Ρωσία. Τα ινστιτούτα προέβλεπαν προηγουμένως ανάπτυξη 4,8% το 2022.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα λόγω των θηριωδιών κατά αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και επεξεργάζεται κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου, καθώς επιδιώκει να απομονώσει το Κρεμλίνο από την παγκόσμια οικονομία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επίσης επανειλημμένα απειλήσει να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση αναμένεται να έχει τρομερές οικονομικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Η Γερμανία αγόρασε το 58,9% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία το 2020, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.
Ο αγωγός Nord Stream 2, το έργο ύψους 11 δισ. δολαρίων που σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει τη ροή φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας, είναι πλέον αχρησιμοποίητος και εγκαταλελειμμένος. Η Γερμανία πάγωσε εντελώς την πιστοποίηση του αγωγού μετά την επίσημη αναγνώριση από τη Ρωσία δύο φιλορωσικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, θέτοντας έτσι ένα πρόσχημα για την εισβολή που θα ακολουθούσε.
Σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής ενεργειακής τροφοδοσίας, τα γερμανικά ινστιτούτα προβλέπουν συνολικές ζημιές φέτος και του χρόνου ύψους περίπου 220 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από το 6,5% του ετήσιου ΑΕΠ. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ανάπτυξη μόλις 1,9% φέτος και συρρίκνωση 2,2% το 2023.
“Αν διακοπεί η προμήθεια φυσικού αερίου, η γερμανική οικονομία θα υποστεί απότομη ύφεση”, δήλωσε ο Stefan Kooths, αντιπρόεδρος και διευθυντής έρευνας για τους επιχειρηματικούς κύκλους και την ανάπτυξη στο Ινστιτούτο του Κιέλου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό χωρίς να “ποδοπατήσει” την ήδη εξασθενημένη οικονομική ανάπτυξη, η οποία είναι πιθανό να πληγεί περαιτέρω από τους κλυδωνισμούς της προσφοράς, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat, και τα γερμανικά ινστιτούτα προβλέπουν ότι ο μέσος όρος του έτους 2022 θα είναι στο 6,1%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
Σε περίπτωση διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού, προβλέπουν αύξηση σε ένα μεταπολεμικό υψηλό ρεκόρ στο 7,3%. Το προβλεπόμενο ποσοστό του επόμενου έτους, 2,8%, θα παραμείνει επίσης πολύ πάνω από τον μέσο όρο από τη γερμανική επανένωση και θα αυξηθεί στο 5% σε περίπτωση αποκλεισμού της ενέργειας, αναφέρει η έκθεση.
“Οι κλυδωνισμοί από τον πόλεμο στην Ουκρανία επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης”, δήλωσε ο Kooths. “Τα κυβερνητικά πακέτα τόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν ήδη πληθωριστικό αντίκτυπο. Η αύξηση των τιμών των κρίσιμων ενεργειακών προϊόντων μετά τη ρωσική εισβολή τροφοδοτεί περαιτέρω την ανοδική πίεση στις τιμές”, πρόσθεσε.
Η Geraldine Sundstrom, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην PIMCO, δήλωσε στο CNBC ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι στις ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο.
“Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν βρίσκεται στην ίδια ισχυρή θέση με την αμερικανική οικονομία και πιθανή βιομηχανική ύφεση ενδέχεται να βρίσκεται προ των πυλών στην Ευρώπη, ανάλογα με τις διαταραχές από τον πόλεμο, από όσα συμβαίνουν σίγουρα στην Ασία, και έχουμε δει -ιδιαίτερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας- έναν αριθμό εργοστασίων να κλείνουν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών”, δήλωσε η Sundstrom.
“Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη επίσης ένα πολύ σημαντικό σοκ προσφοράς και πληθωρισμού και η ΕΚΤ φαίνεται να είναι πιο πρόθυμη να ομαλοποιήσει την πολιτική της, παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι στις ΗΠΑ”, πρόσθεσε η ίδια.