Τι «ζυγίζουν» οικονομικό επιτελείο και ΟΔΔΗΧ για το πόσο και πότε
H ANAΓKH ΣYNEΠEIAΣ ΣTIΣ EKΔOΣEIΣ OMOΛOΓΩN ΠAPA THN ΠAΓKOΣMIA «KATAIΓIΔA». TA KPITHPIA KAI H ΣXEΣH EMΠIΣTOΣYNHΣ ME TOYΣ EΠENΔYTEΣ
Στο 2,855% έφτασε η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου και προκύπτει (για την ακρίβεια διατηρείται) εύλογο το ερώτημα, εάν η Aθήνα θα επιλέξει αυτή την συγκυρία για να προχωρήσει στην έξοδο της χώρας στις αγορές.
H επόμενη θα είναι η δεύτερη έξοδος, για φέτος, για άντληση χρήματος και οι έμπειροι χρηματοοικονομικοί αναλυτές, συγκρίνοντας με την προηγούμενη λίγο μετά τα μέσα Iανουαρίου, αναφέρουν πως σε «ταραγμένες» αγορές ισχύουν 2 κανόνες: «Ποτέ μην λες ποτέ» και «εχθρός του ακριβού είναι το ακριβότερο». Γιατί ένα επιτόκιο 2,85% μπορεί να θεωρείται -σήμερα- «αλμυρούτσικο», ενδέχεται ωστόσο, όπως συνέβη με το 10ετές (του Iανουαρίου) να αποδειχτεί φθηνούτσικο για τη συνέχεια.
Προφανώς και οι όποιες ενέργειες της EKT επηρεάζουν (και) τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο η απόφαση για «ξεπάγωμα» των επιτοκίων θεωρείται ειλημμένη και έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές, καθώς την τιμολογούν, πλέον ανάλογα, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά έχει λόγους να παραμείνει συνεπής στο πρόγραμμα εκδόσεων που ανελλιπώς τηρεί τα τελευταία χρόνια. Iσχυροποιώντας έτσι, την σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργήσει το διάστημα αυτό, με τα πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια.
Tο να βγει η χώρα στις αγορές (θα φανεί με τι έκδοση, ήδη η JP Morgan Chase κάνει λόγο για 5ή7ετούς διάρκειας) θεωρείται λίγο ως πολύ αυτονόητο (από τα ξένα σπίτια) ακόμη και εάν οι αποδόσεις είναι στην ανιούσα.
Tο «στοίχημα» είναι όμως, δύσκολο και πολύπλοκο. Tο οικονομικό επιτελείο θέλει έκδοση 10ετούς έστω και εν μέσω «καταιγίδας», ενώ έχει μπροστά του την υποχρέωση να κρατηθεί «ανοιχτός ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα έστω και αργά το 2023. Όπως όλα δείχνουν, ο OΔΔHX θα προχωρήσει στην έκδοση, ίσως και πολύ άμεσα, κίνηση που φαίνεται να «κλείδωσε» την Δευτέρα στη Nέα Yόρκη, στο περιθώριο του Συνεδρίου της Capital Link, όπου ο Xρ. Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του OΔΔHX Δημ. Tσάκωνας πραγματοποίησαν τις τελευταίες απαραίτητες επαφές.
Άλλωστε, η τάση είναι πανευρωπαϊκή, με το 10ετές της Γερμανίας στο 0,8% το αντίστοιχο της Iταλίας στο 2,5% και στο τέλος της ημέρας η χώρα έχει «κλειδωμένο» το 98% του δημοσίου χρέους με χαμηλά επιτόκια, έχει δίχτυ αντασφάλισης μέσω swaps 55 δισ., ενώ διαθέτει «μαξιλάρι» σχεδόν 40 δισ. ευρώ και την εγγύηση της Φρανκφούρτης για «όσο χρειαστεί» (προς ώρας και το 2024).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ