Ικανοποιημένη από την πρόοδο που σημειώθηκε στο πολιτικό σκηνικό Ελλάδας και Ιταλίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ προειδοποίησε την Ιαπωνία, όπου ολοκληρώνει διήμερη επίσκεψη, ότι καμιά χώρα δεν βρίσκεται το απυρόβλητο.
«Αυτό που επιθυμούμε στο ΔΝΤ είναι μια πολιτική σταθερότητα και μια πολιτική σαφήνεια στις δύο αυτές χώρες», είπε η Λαγκάρντ μιλώντας για την Ελλάδα και την Ιταλία στους δημοσιογράφους στο Τόκιο. «Πιστεύω ότι σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε».
Ικανοποίηση για Παπαδήμο
«Χαίρομαι για το διορισμό του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τον οποίο γνωρίζω καλά και με τον οποίο μπορούμε να αρχίσουμε τις εργασίες αμέσως για την εξέταση της καταβολής της έκτης δόσης και μετά για τις σχέσεις του Ταμείου με την Ελλάδα».
Αισιοδοξία για την Ιταλία
«Όσον αφορά στην Ιταλία, χαίρομαι επίσης που η Γερουσία ενέκρινε το πρόγραμμα μεταρρύθμισης που είχε υποβληθεί στο Κοινοβούλιο. Η ψήφισή του στην κάτω βουλή αναμένεται σήμερα», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
«Ο πρωθυπουργός (Μπερλουσκόνι) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει και υποθέτω ότι ένας διορισμός θα γίνει μέσα σε πολύ λίγες ημέρες. Αυτό θα συνιστά ταυτόχρονα ένδειξη σαφήνειας και αξιοπιστίας των πολιτικών οργάνων, που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για τη σταθερότητα της κατάστασης γενικά», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Γνωρίζω καλά τον Μάριο Μόντι. Τον εκτιμώ και τον σέβομαι ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος, με τον οποίο είχα πάντα ένα διάλογο εποικοδομητικό και ιδιαίτερα θερμό», υπογράμμισε η Λαγκάρντ.
Προειδοποίηση στην Ιαπωνία
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσκεψη στο Τόκιο, όπου συναντήθηκε κυρίως με τον υπουργό Οικονομικών Τζουν Αζούμι και τον διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας Μασαάκι Σιρακάουα.
Κατά τις επαφές της η Λαγκάρντ κάλεσε την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, η συνεισφορά της οποίας είναι δεύτερη σε μέγεθος στο ΔΝΤ μετά των ΗΠΑ, να υιοθετήσει ένα «ισχυρό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τη μείωση του δημοσίου χρέους της», το οποίο φθάνει το 200% του ΑΕΠ της – η μοναδική από τις ανεπτυγμένες οικονομίες που εμφανίζει τόσο υψηλό χρέος.
«Καμιά χώρα δεν είναι στο απυρόβλητο, είτε είναι ανεπτυγμένη είτε έχει αναδυόμενη οικονομία, οποιαδήποτε απόσταση κι αν έχει από την Ευρώπη», ενώ «ούτε η Ιαπωνία ούτε άλλες χώρες είναι στο απυρόβλητο», προειδοποίησε υπογραμμίζοντας ότι η κρίση χρέους μπορεί να φθάσει στο αρχιπέλαγος μειώνοντας σημαντικά τις εξαγωγές του ή μολύνοντας τις τράπεζές του και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Η Λαγκάρντ αναμένεται να αναχωρήσει για τη Χαβάη (ΗΠΑ) όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Οικονομικού Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού APEC.