Με τους Έλληνες εφοπλιστές και την τύχη που έχουν να ζουν στην Ελλάδα και τους «Έλληνες του Λονδίνου» ασχολείται με εκτενή της άρθρα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Στο ένα από τα δύο άρθρα γίνεται λόγος για τον «ομφάλιο λώρο» μεταξύ κράτους και εφοπλιστών και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «για να ζεις με άνεση στην Ελλάδα, είναι καλύτερα να μένεις στην αφάνεια». Η εφημερίδα επισημαίνει πως κανένας πολιτικός δεν έχει τολμήσει να τα βάλει με τους εφοπλιστές οι οποίοι εν μέσω κρίσης μένουν ανέγγιχτοι από φορολογικής απόψεως.
«Ο δεσμός αυτός είναι το άρθρο 107 του Συντάγματος» που εξαιρεί τους εφοπλιστές από τη φορολογία επί των κερδών, στην οποία υποχρεώνεται ο υπόλοιπος επιχειρηματικός κόσμος, ενώ επιβάλλεται μόνο μια ειδική φορολογία επί του τονάζ του στόλου. «Ακόμα και οι διαδηλωτές στους δρόμους συνδέουν τους εφοπλιστές με την πλουτοκρατία και την κυβέρνηση των εχόντων, όμως το προνομιακό καθεστώς τους δεν αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα οι φορολογικές απαλλαγές της Εκκλησίας» σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
«Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αντιληφθεί το μήνυμα. Κανείς από τους ηγέτες της Ελλάδας δεν θα ήθελε να δει τους εφοπλιστές -που συνεισφέρουν κατά 6% στο ΑΕΠ- να εγκαταλείπει τη χώρα» προσθέτει. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κάλεσε εν μέσω κρίσης τους έλληνες εφοπλιστές να βοηθήσουν τη χώρα «όμως εκείνοι δεν ανταποκρίθηκαν».
Εξηγώντας την εισαγωγική πρόταση, ο γάλλος συντάκτης αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειές του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εφοπλιστών απέφυγε την επικοινωνία.
«London Greeks»
«Οι Έλληνες του Λονδίνου, ένας κόσμος μυστικός με προνομιακή φορολογική μεταχείριση» τιτλοφορείται το δεύτερο άρθρο που συνοδεύεται (στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας) με τη γνώριμη στο εξωτερικό εικόνα του Αριστοτέλη Ωνάση.
Οι «London Greeks», όπως αποκαλούνται από τη Monde, ελέγχουν έως και το 20% του ελληνόκτητου στόλου όμως καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου. Στον ετήσιο κατάλογο των Sunday Times με τους 1000 πλουσιότερους κατοίκους της Βρετανίας «εμφανίζεται μόνο ο Ι. Γουλανδρής και όχι μέλη των οικογενειών Χανδρή, Εμπειρίκου, Λαιμού, Χατζηπατέρα, Νιάρχου ή Τσάκου» λέει ο Monde.
«Είναι αδύνατον να μάθεις κάτι περισσότερο διότι πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους καλύτερους δικηγόρους για να κρατούν τους περίεργους σε απόσταση. Οι περισσότεροι από αυτούς αρνούνται ακόμα και το ότι διαμένουν στο Λονδίνο» δηλώνει στην εφημερίδα ο συντάκτης του σχετικού καταλόγου Φίλιπ Μπέρεσφορντ. Ασφαλώς το βασικό κίνητρο αυτής της μυστικοπάθειας είναι φορολογικό, αναφέρει το δημοσίευμα. Στη συνέχεια γίνεται ιστορική αναδρομή της παρουσίας των ελλήνων εφοπλιστών στο Λονδίνο όπου σημειώνεται ότι οι πρώτοι έφτασαν το 1850 αγοράζοντας ατμόπλοια ενώ το δεύτερο κύμα έφτασε στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.
«Συντηρητικοί, αν όχι αντιδραστικοί πολλοί από αυτούς στήριξαν τη δικτατορία του 1967 ενώ σήμερα χρηματοδοτούν φιλανθρωπικούς σκοπούς, έδρες ελληνικών σπουδών σε βρετανικά πανεπιστήμια αλλά και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο» προσθέτει η Monde.