«Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος» δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων πρωθυπουργού και αυτό γίνεται έντονα αντιληπτό σύμφωνα με το νέο Μνημονίου που θα κληθεί να υπογράψει η Κυβέρνηση Παπαδήμου με τους δανειστές μας.
Βασικός στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2015 κάτι που μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών στο δημόσιο καθώς και νέο φορολογικό σύστημα αλλά και αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», το νέο Μνημόνιο είναι προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας από την Τρόικα. Βάσει αυτού του Μνημονίου άλλωστε καταστρώνει τις προγραμματικές του δηλώσεις, τις οποίες θα εκφωνήσει σήμερα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Φορολογία: Το Νέο Μνημόνιο προβλέπει διεύρυνση της φορολογικής βάσης με καθολικό πόθεν έσχες, αποτύπωση σε ειδικό έντυπο του συνόλου των εισοδημάτων και των καταθέσεων, νέα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση φοροαπαλλαγών (όπως ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά), με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι το Μάρτιο του 2012. Παράλληλα στο παιχνίδι της είσπραξης των φόρων θα μπουν και ιδιώτες, ενώ θα κλείσουν και περίπου 200 εφορίες.
Συντάξεις: Κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών με στόχο η λίστα να καλύπτει μέχρι το 10% των εργαζομένων, μείωση των επικουρικών ταμείων και εφαρμογή από 1-1-2012 της νομοθεσίας για τις επικουρικές. Το Μνημόνιο αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο για νέο ασφαλιστικό αν οι δαπάνες για συντάξεις μέχρι το 2060 ξεπεράσουν το 2,5% του ΑΕΠ.
Δημόσιο: Μετά τους 30.000 δημοσίους υπαλλήλους που μπαίνουν σε εφεδρεία μέσα στο 2011, η καμπάνα της εργασιακής εφεδρείας θα χτυπήσει για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων σε φορείς του Δημοσίου που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν το 2012.
Ιδιωτικοποιήσεις: Ο φιλόδοξος στόχος που έχει τεθεί είναι να αντληθούν ως και 35 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2014, και 50 δισ. ένα χρόνο μετά, με πώληση μειοψηφικών πακέτων σε δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και των τραπεζών που θα κρατικοποιηθούν λόγω του PSI. Ακόμα, μέχρι το τέλος του 2011, θα επεκταθούν οι συμβάσεις του ΟΠΑΠ και του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, ενώ το κράτος θα πωλήσει τη συμμετοχή του σε Εθνική Τράπεζα (1,2%), Alpha (0,6%), Τράπεζα Πειραιώς (1,2%) ενώ θα γίνουν πωλήσεις και αδειών κινητής τηλεφωνίας. Το 2012 θα πουληθούν μετοχές της ειδικής εταιρείας στην οποία θα δοθούν τα Κρατικά Λαχεία, ακίνητα του δημοσίου, καθώς και ποσοστά στον ΟΠΑΠ, στη ΛΑΡΚΟ, στην ΕΑΣ και στο Καζίνο της Πάρνηθας.
Ανοιγμα επαγγελμάτων: Εδώ προβλέπεται μείωση των ανώτατων αμοιβών των συμβολαιογράφων, μειώση στα ποσά αναφοράς για τις παραστάσεις δικηγόρων και πιθανώς αλλαγές στις εισφορές δικηγόρων και μηχανικών.
Τράπεζες: Το Νέο Μνημόνιο μιλά ανοικτά για ενθάρρυνση των τραπεζών να δημιουργήσουν συμμαχικά σχήματα, και περιγράφει το πλαίσιο με το οποίο θα γίνει η ενίσχυσή τους ώστε τα ίδια κεφάλαια να φτάσουν το 10% ως τον Αύγουστο του 2012. Οσες δεν θα τα καταφέρουν θα οδηγηθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και άρα στην κρατικοποίηση. Ο αντίθετος δρόμος, της ιδιωτικοποίησης, προβλέπεται για την Αγροτική Τράπεζα καθώς και για το τμήμα δανείων του Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που θα διασπαστεί.
Μεταφορές: Μέχρι τις αρχές του 2013 τα εισιτήρια του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕ θα αυξηθούν κατά 25% τουλάχιστον, ενώ θα μειωθεί η μεταβατική περίοδος για την απελεύθέρωση των οδικών μεταφορών. Ειδική μνεία γινεται και για τα ταξί, όπου η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα άρει τα εμπόδια για την είσοδο στην αγορά των ταξί, δηλαδή τον περιορισμό στις άδειες.
Ανάπτυξη: Το Νέο Μνημόνιο μιλά για σχέδιο δράσης για τον Τουρισμό, καθώς και για κλάδους με προοπτικές ανάπτυξης, όπως το λιανεμπόριο, τα τρόφιμα, η γεωργία και οι ιχθυοκαλλιέργειες.