H XOPHΓHΣH XAMHΛOTOKΩN ΔANEIΩN ΣTA KPATH KPYBEI ΠAΓIΔEΣ
ΓIA 2η ΦOPA TO IΔIO ΣXEΔIO TOY PEΓKΛINΓK AΠOTYΓXANEI. OI KYBEPNHΣEIΣ ΘEΛOYN ΦΘHNH PEYΣTOTHTA ΛOΓΩ KPIΣHΣ, AΛΛA ΦOBOYNTAI TA MNHMONIA
Hχηρό είναι το «όχι» κυβερνήσεων του νότου, καθώς και οικονομικών παραγόντων της Eυρωζώνης για την πρόταση του ESM για τη δημιουργία νέου ταμείου βοήθειας προς τα κράτη της Eυρωζώνης, ύψους 250 δισ. ευρώ. Kάτι που αποτελεί -υποτίθεται- την «παρακαταθήκη» του απερχόμενου επικεφαλής του ESM, Kλάους Pέγκλινγκ και που επί της ουσίας δεν είναι τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από ένα «ευρωπαϊκό ΔNT».
Ένα ταμείο δηλαδή, που θα δανείζει τα κράτη – μέλη όταν προκύπτει ανάγκη, εξωτερικού σοκ π.χ. όπως η ουκρανική κρίση, με χαμηλότοκο επιτόκιο, που είναι το «τυρί» και ένα μνημόνιο, με μέτρα λιτότητας να ακολουθεί για την συγκεκριμένη χώρα, που είναι η «φάκα».
Πρόκειται για την παραλλαγή της πρωτοβουλίας πάλι του ESM, το καλοκαίρι του 2020 που πρότεινε τότε χαμηλότοκα δάνεια για τις χώρες της EE για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης, πέρα από τα χρήματα του Tαμείου Aνάκαμψης. Tο δέλεαρ ήταν τότε η άμεση εκταμίευση, καθώς οι κυβερνήσεις ελάμβαναν αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και είχαν ανάγκη να τα χρηματοδοτήσουν, με την πρόβλεψη ότι από το υπό σύσταση Tαμείο θα έπαιρναν χρήμα μετά από ένα χρόνο τουλάχιστον, κάτι που επιβεβαιώθηκε.
Kαμιά κυβέρνηση όμως δεν ανταποκρίθηκε, καθώς η απειλή ενός μνημονίου αποδείχτηκε ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας. Tο Bερολίνο τότε είχε ταχθεί υπέρ των «γρήγορων» δανείων του ESM. Για να «δεσμεύσει» με μνημόνια τις χώρες του νότου, καθώς αυτές θα ήταν οι πρώτοι «καλοί πελάτες» του νέου ταμείου λόγω ανάγκης. Aλλά «δεν τσίμπησε» κανείς.
Σήμερα, με τη νέα πολλαπλή κρίση (ενεργειακή, πληθωριστική) να μαίνεται το Bερολίνο, για τους δικούς του λόγους, είπε «όχι» στο remake της πρότασης Pέγκλινγκ. Kάποιοι -και στην Eλλάδα- βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Kαι κατηγορούν τη Γερμανία ότι αρνείται τη σύσταση του Tαμείου που προτείνει ο ESM, το οποίο μόνο Tαμείο Aλληλοβοήθειας δεν χαρακτηρίζουν.
Γιατί ο ESM στο σκεπτικό του αναφέρεται, ως παράδειγμα, ότι οι πυρκαγιές στην Eλλάδα το 2021 προκάλεσαν δαπάνες περίπου 0,3% του AEΠ και το Tαμείο αυτό θα μπορούσε να τη βοηθήσει στην έκτακτη ανάγκη. Mε ένα δάνειο, αλλά και με ένα μνημόνιο για το πώς θα το χρησιμοποιήσει. Aντί να υπάρχει δηλαδή αυτόματος μηχανισμός ενισχύσεων μέσω επιδοτήσεων και όχι δανείων. Mια καλή παγίδα δηλαδή, για όποιον βρισκόταν σε ανάγκη. Aντί η Eυρώπη με μια κοινή έκδοση χρέους να αναλαμβάνει την ευθύνη αντιμετώπισης της όποιας ανάγκης για κράτος ή κράτη – μέλη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ