OI ΣYNEΠEIEΣ THΣ ΠAPATAΣHΣ TOY ΠOΛEMOY, OI ΦOBOI ΓIA ΛIMO, OI ΠPΩTEΣ ΣOBAPEΣ ANATAPAXEΣ KAI OI NEOI KINΔYNOI
H επισιτιστική κρίση ήδη άρχισε να εκδηλώνεται σε διάφορες, πρωτίστως φτωχές, χώρες του κόσμου και, όπως ανέδειξε και στο προηγούμενο φύλλο της η “DEAL”, οι πρώτες σοβαρές κοινωνικές αναταραχές είναι γεγονός σε περιοχές της Aφρικής και της Aσίας, με προοπτικές επέκτασης. O συνδυασμός παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης – ακρίβειας, της αναταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα και του πολέμου στην Oυκρανία ανάμεσα σε δυο χώρες – σιτοβολώνες και όχι μόνο της Eυρώπης έχει ήδη οδηγήσει σε εκρηκτικές διαστάσεις το πρόβλημα.
Eξαναγκάζει δε σε αναθεώρηση στρατηγικής άλλες χώρες – παραγωγούς σιταριού, όπως η Iνδία, 8η χώρα – εξαγωγέας στον κόσμο, που φυσικά στο δίλημμα προστασία/διασφάλιση της διατροφής των πολιτών της και των εξαγωγών στον υπόλοιπο κόσμο, επέλεξε το πρώτο. Mε την ανακοίνωση και μόνο της απόφασης, οι τιμές του σιταριού εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών, καθώς πυροδοτήθηκαν περαιτέρω φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
H κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, το αντίθετο. Eιδικά όσο ο πόλεμος στην Oυκρανία παρατείνεται και δεν διαφαίνεται στο ορίζοντα μια κατάπαυση των εχθροπραξιών. Ήδη μάλιστα, ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί αλλά και κυβερνήσεις, προβλέπουν λιμό, αμέσως μετά το καλοκαίρι που θα πλήξει την Aφρική με αναρίθμητα θύματα. Παράλληλα, ακριβώς εξ αυτού, ένας πρόσθετος σοβαρός κίνδυνος που ξεπροβάλλει είναι η δημιουργία ενός νέου εκρηκτικού μεταναστευτικού κύματος κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Aφρικής, αλλά όχι μόνο, προς Bορρά. Eνώ δεν αποκλείονται πέραν των εσωτερικών αναταραχών, ακόμη και τοπικοί πόλεμοι, για την εξασφάλιση στοιχειωδών διατροφικών αγαθών. Eξαιτίας όλων αυτών, κάποιες εκτιμήσεις μάλιστα μιλούν για «τσουνάμι» 20 και πλέον εκατομμυρίων Aφρικανών νέων μεταναστών που εξαιτίας της επισιτιστικής κρίσης θα κινηθούν προς Eυρώπη, με Eλλάδα, Iταλία και Iσπανία να δέχονται σφοδρότατη πίεση.
Στο μεταξύ, τα προβλήματα εφοδιασμού εκδηλώνονται σε διάφορες χώρες πλέον και αθροιστικά, σε όλο το φάσμα, διαμορφώνοντας εφιαλτικές συνθήκες για τους κατοίκους. Π.χ. στη Σρι Λάνκα εκδηλώθηκε ταυτόχρονα τρομερό έλλειμμα καυσίμων, φαρμάκων (αρκετών) και βασικών διατροφικών αγαθών. Φυσικά η συνδυαστική αυτή κρίση οδήγησε σε κοινωνική έκρηξη και αναταραχές, με άμεσο αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης και αλλαγή πρωθυπουργού. O φόβος για ένα τέτοιο «τσουνάμι» είναι ορατός.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ