H εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση καθώς οι τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων εκτινάσσονται, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Είναι δύσκολο «να δούμε πώς θα αποφύγουμε την ύφεση», είπε ο Ντέιβιντ Μάλπας σε εκδήλωση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC. Και πρόσθεσε ότι τα lockdowns για τον κορωνοϊό στην Κίνα ενισχύουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση.
Ο Μάλπας σημείωσε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ ότι η οικονομία της Γερμανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει ήδη επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και είπε ότι η μειωμένη παραγωγή λιπασμάτων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνθήκες.
«Καθώς εξετάζουμε το παγκόσμιο ΑΕΠ… είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε πώς θα αποφύγουμε την ύφεση», είπε ο Malpass. Δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη.
Είπε ότι οι οικονομίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναμένεται να δουν και οι δύο σημαντική συρρίκνωση, ενώ η Ευρώπη, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν βραδύτερη ανάπτυξη.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται ακόμη περισσότερο λόγω των ελλείψεων σε αποθέματα λιπασμάτων και τροφίμων και σε ενεργειακά αποθέματα, είπε.
«Η ιδέα του διπλασιασμού των τιμών της ενέργειας είναι αρκετή για να πυροδοτήσει μια ύφεση από μόνη της», είπε.
Στην Κίνα, είπε ότι η σχετικά απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης βασίζεται στην πανδημία του COVID-19, τον πληθωρισμό και την προϋπάρχουσα κρίση ακινήτων που αντιμετώπιζε η χώρα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα τον περασμένο μήνα είχε ήδη μειώσει την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 κατά σχεδόν ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, στο 3,2% από 4,1%, λόγω των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Μάλπας είπε επίσης ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται υπερβολικά από τη Ρωσία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν τα δυτικά έθνη προχωρούν με σχέδια να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια.
Είπε ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας ήδη επιβαρύνουν τη Γερμανία, η οποία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται επίσης από ελλείψεις λιπασμάτων, τροφίμων και ενέργειας.