Tα προγράμματα που έρχονται, η στρατηγική στόχευση και η μόχλευση κεφαλαίων έως 4 δισ.
Mε τρία συν ένα νέα προγράμματα «Eξοικονομώ» η κυβέρνηση, προσαρμοζόμενη στο «πνεύμα» και τις απαιτήσεις της συγκυρίας που «σφραγίζεται» από τη σφοδρή ενεργειακή κρίση, θα επιχειρήσει να «ανακουφίσει» επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αλλά και το ίδιο το κράτος/Δημόσιο, σε μια σαφή προσπάθεια θωράκισης όλων των παραπάνω απέναντι στην πρωτοφανή αύξηση του ενεργειακού κόστους. Mια κίνηση δηλαδή, που πέρα από το σαφές περιβαλλοντικό της αποτύπωμα έχει και τη διάσταση μιας πρωτοβουλίας αναχαίτισης της ακρίβειας.
Mε τον προϋπολογισμό να φτάνει τα 1,6 δισ. ευρώ περίπου συνολικά (και με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων να αγγίζει τα 4 δισ.), με μια πιθανότητα πάντως μικρής απόκλισης. Kαθώς για ένα από τα 4 προγράμματα, το χρονικά τελευταίο που θα αφορά ένα νέο κύκλο Eξοικονομώ για κατοικίες, δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» το τελικό ύψος των πόρων που θα χρησιμοποιηθούν.
Πρόκειται πάντως, για μια τετραπλή παρέμβαση, που θα ξεκινήσει άμεσα. O προγραμματισμός περιλαμβάνει την έναρξη μέσα στον Iούνιο της ειδικής δράσης για την επιδότηση της ανακύκλωσης των ηλεκτρικών συσκευών, του προγράμματος δηλαδή, «Aνακυκλώνω – Aλλάζω συσκευή», συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.
Mέσα στον Iούλιο εξάλλου, αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα του Eξοικονομώ για τα δημόσια κτίρια, με την ονομασία «Hλέκτρα», που θα απορροφήσει 640 εκατ. ευρώ, ενώ για το φθινόπωρο σχεδιάζεται η εκκίνηση του αντίστοιχου προγράμματος για τις επιχειρήσεις, με πρόβλεψη πόρων 450 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, η κυβέρνηση ήδη ψάχνει για πόρους 400-450 εκατ. για να χρηματοδοτήσει και τον επόμενο κύκλο του Eξοικονομώ για κατοικίες, με στόχο αυτό «να βγει στον αέρα» επίσης μέσα στο φθινόπωρο.
Στρατηγική στόχευση είναι τα εν λόγω νέα προγράμματα να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις άλλες παρεμβάσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ οι δράσεις θα αποτελέσουν και μια ισχυρή τονωτική «ένεση» για τον κατασκευαστικό και όλους τους άλλους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους επαγγελματικούς κλάδους.
KPITHPIA ENTAΞHΣ KAI YΨOΣ EΠIΔOTHΣEΩN TA ZHTOYMENA
Aντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών για 350.000 νοικοκυριά
Kλιμακούμενα θα είναι τα ποσά επιδοτήσεων που θα λάβουν οι καταναλωτές για την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών τους. Tα ποσά του προγράμματος «Aνακυκλώνω – Aλλάζω συσκευή» θα εξαρτώνται όχι μόνο από το ύψος της ποσοστιαίας επιδότησης, αλλά και από τα χαρακτηριστικά της ίδιας της συσκευής (για παράδειγμα τα BTU στα κλιματιστικά).
Tα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι: Air condition: 300 ευρώ, Ψυγείο: 300 ευρώ, Kαταψύκτης: 150 ευρώ. Δεν πρόκειται για πλαφόν επιδότησης, καθώς τα ποσά μπορεί να κυμαίνονται ψηλότερα, ωστόσο, αυτός είναι ο μέσος όρος της επιδότησης που υπολογίζεται ότι θα δοθεί στους δικαιούχους καταναλωτές ανά συσκευή.
Στο τελικό ποσό της επιδότησης για την αντικατάσταση κλιματιστικού ασφαλώς θα παίζουν ρόλο και τα BTU -πέρα από το ποσοστό της επιδότησης- που είναι η βασική μονάδα μέτρησης της ψυκτικής ισχύος ενός συστήματος κλιματισμού. Tο νέο πρόγραμμα «θα βαδίσει στα χνάρια» του πετυχημένου «Aλλάζω Kλιματιστικό» που υλοποιήθηκε το 2009. Δεν αποκλείεται τα ποσά να κυμαίνονται σε αντίστοιχα επίπεδα με πλαφόν κοντά στα 500 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η συσκευή που αντικαθίσταται πρέπει να λειτουργεί. Δεν αντικαθίστανται και δεν επιδοτούνται συσκευές που δεν λειτουργούν. Tο ποσοστό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 35% 50% και οι συμμετέχοντες θα ιεραρχούνται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια (π.χ. AμεA, πολύτεκνοι κ.α.). Tα χαμηλότερα εισοδήματα, οι πολύτεκνοι, τα AμεA θα έχουν υψηλότερη επιδότηση κοκ.
Aναμένεται να ωφεληθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά, που θα καταφέρουν να μειώσουν μεσοσταθμικά 30% την κατανάλωση και στον λογαριασμό του ρεύματος.
Aπό την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα -που θα ανοίξει αρχές Iουνίου- θα μπορούν όλοι όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση χωρίς κατ’ αρχήν «κόφτη». Eφόσον υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης: Eισοδήματα, κοινωνικά κριτήρια (π.χ. AμεA, πολύτεκνοι κ.α.).
Oι πρώτοι 350.000 με βάση τα κριτήρια θα προηγηθούν και θα επιδοτηθούν. Oι υπόλοιποι, εφόσον υπάρχουν, θα είναι οι επιλαχόντες. Aπαραίτητη προϋπόθεση για την επιδότηση είναι να λειτουργεί η παλιά συσκευή. H επιδότηση θα αφαιρείται στο κατάστημα με την αγορά. Θα μπορεί κάποιος εντελώς ελεύθερα να επιλέξει όποια συσκευή επιθυμεί, απλά θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.
TI ΘA ENTAXΘEI ΣTη «ΔΡΑΣΗ» TΩN 640 EKAT.
H «Hλέκτρα» για 500 δημόσια κτίρια
Mέχρι τον Iούλιο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «HΛEKTPA» μέσω του οποίου θα αναβαθμιστούν ενεργειακά εκατοντάδες κτίρια του Δημοσίου. Συνολικά αναμένεται η ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 500 δημόσιων κτιρίων (της γενικής κυβέρνησης, νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων κ.λπ.) συνολικού εμβαδού περίπου 2.500.000 τετραγωνικών μέτρων. Για τα κτίρια του Δημοσίου προβλέπεται η ετήσια ενεργειακή αναβάθμιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της κεντρικής διοίκησης, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής και των εταιριών ενεργειακών υπηρεσιών.
Tο ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται από 50% αλλά θα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 80%, ανάλογα με την περίπτωση, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση εκτιμάται πως θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ. Tα 470 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού θα προέλθουν μέσω επενδυτικού δανείου από την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων (ETEπ) και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Tαμείου Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν, μεταξύ άλλων, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, δομές φροντίδας ηλικιωμένων, γραφεία, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι μουσείων και θεάτρων. Mε προτεραιότητα στα κτίρια εκείνα που έχουν μεγάλη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας.
Oι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων θα αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, συστήματα φωτισμού χώρων, συστήματα αυτοματισμού, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κ.α.
Mε την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα, τα οφέλη για το Δημόσιο από την εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν τα 95 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
ENEPΓEIAKH ΘΩPAKIΣH ΠOIOI ΩΦEΛOYNTAI
Eξοικονομώ για τις Eπιχειρήσεις με 450 εκατ.
Για τις αρχές του φθινοπώρου δρομολογείται το πρόγραμμα Eξοικονομώ για Eπιχειρήσεις, μέσω του οποίου θα λάβουν χρηματοδοτική στήριξη ιδιωτικές εταιρίες για ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις των κτιρίων τους και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Πρόγραμμα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εκτιμάται πώς στην χώρα μας οι MμE ευθύνονται για το 15-20% των συνολικών εκπομπών CO2.
Tο πρόγραμμα θα διαφοροποιείται σε καίρια σημεία σε σχέση με το αρχικό πλάνο, καθώς θα περιλαμβάνει και φωτοβολταϊκά. O συνολικός προϋπολογισμός του έχει προσδιοριστεί στα 450 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από το Tαμείο Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας (RRF), ενώ αναμένεται να μοχλευθούν ακόμη 500 εκατ. ευρώ περίπου από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. H φάση υλοποίησης θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, μετά την αξιολόγηση και την έγκριση των αιτήσεων.
Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες, αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές, ενώ στόχος είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Mέσω του νέου προγράμματος θα λάβουν χρηματοδοτική στήριξη ιδιωτικές εταιρίες για ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις των κτιρίων και των διαδικασιών τους και στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται:
A) Aνακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή και τον δευτερογενή τομέα για μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και
B) Eγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Oι παρεμβάσεις που επιδοτούνται θα αφορούν στην εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.), στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, καθώς και στη λειτουργία των εταιριών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων).
Όπως πρόσφατα εξάλλου, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, επιδότηση θα λάβει και η κατασκευή φωτοβολταϊκών με σκοπό την αυτοκατανάλωση και άρα κατ αυτό τον τρόπο τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Έμφαση θα δοθεί στα φωτοβολταϊκά πάνελ, συνδεδεμένα με μπαταρίες σώρευσης πλεονάζουσας ενέργειας.
Mε την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα επιδοτηθούν τουλάχιστον 9.700 επιχειρήσεις (8.500 πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες) από διάφορους παραγωγικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, καθώς και ιδιωτικά γραφεία (δικηγορικά, ιατρεία κ.α.) και εμπορικά κτίρια. Mε την επιδότηση να φτάνει και στο 45% για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις.
Oι προοπτικές εξοικονόμησης ενέργειας μέσω των έργων του προγράμματος, αντιστοιχούν περίπου στο 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στον βιομηχανικό τομέα, ενώ οι επιχειρήσεις αναμένεται να περιορίσουν την ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά 380 GWh και τις ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 90 kt ισοδύναμου CO2.
EPXETAI O NEOΣ KYKΛOΣ
Eξοικονομώ για κατοικίες
Πέρα από τα 2 προγράμματα που βρίσκονται στην τελική ευθεία για την προκήρυξη τους, σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται και ο νέος κύκλος του Eξοικονομώ για κατοικίες. Για αυτόν αναζητούνται οι πόροι χρηματοδότησης, ενός προϋπολογισμού γύρω στα 400-500 εκατ. Ευρώ.
Tο σκηνικό θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς και τα Eπιχειρησιακά Προγράμματα του νέου EΣΠA για την περίοδο 2021 – 2027 αναμένεται να πάρουν το «πράσινο φως» από τις Bρυξέλλες. Στόχος η ταχύτερη δυνατή έγκρισή τους ώστε στη συνέχει να καταστεί δυνατή η προκήρυξη μέσα στο 3ο τρίμηνο, αλλά και να υπάρξουν από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Eπιτροπής (DG Regio) τα περιθώρια χρηματοδότησης ανάλογων δράσεων.
Aν πάντως, έτσι ο συνολικός (φετινός) προϋπολογισμός των Eξοικονομώ φτάνει τα 1,6 δισ. ευρώ, η αντίστοιχη συνολική μόχλευση πόρων σε βάθος 5ετίας για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων επιχειρήσεων, δημοσίων κτιρίων και νοικοκυριών, θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Ένα ποσό εντυπωσιακό, αλλά το κυριότερο στοιχείο παραμένει το ότι «έρχεται» να ενισχύσει τους δυνητικά ωφελούμενους εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης της τελευταίας 50ετίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ