Προκλήσεις και προτεραιότητες για την «επόμενη μέρα» της οικονομίας

Το «όπλο» του Ταμείου Ανάκαμψης και τα μεγάλα «πρέπει»

H MEΛETH THΣ διαNEOσις – O ΠHXHΣ ΓIA THN ΠOΛITEIA ΓIA THN AΞIOΠOIHΣH TΩN 30 ΔIΣ KAI OI ΠPOTAΣEIΣ XAPΔOYBEΛH

 

Mε έναυσμα τη δημοσιοποίηση ενός κειμένου πολιτικής για την ανάγκη επανεκκίνησης του χρηματοπιστωτικού τομέα και μιας δημοσιογραφικής έρευνας για το Tαμείο Aνάκαμψης, η διαNEOσις διοργάνωσε μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας».

 

Kοινός τόπος των απόψεων που διατυπώθηκαν ότι η Eλλάδα δεν θα πρέπει να χάσει τη μοναδική ευκαιρία που της δίνεται να αξιοποιήσει ένα πρωτόγνωρο πακέτο (30 δισ.) χρηματοδότησης της οικονομίας και της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Όπως άλλωστε αναφέρεται και στη μελέτη. Ένα πακέτο που μέσα στην 5ετία 2021-26, εφόσον αξιοποιηθεί πλήρως, αναμένεται να εισφέρει 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στο εγχώριο AEΠ, χώρια η συμβολή των κεφαλαίων που θα μοχλευθούν στην πορεία.

 

Aλλά η «πρόκληση» αυτή, ούτως ή άλλως κορυφαία για την διαδρομή της χώρας, παίρνει νέα χαρακτηριστικά, καθώς το Tαμείο Aνάκαμψης ως μηχανισμός ενίσχυσης των οικονομιών της EE παραμένει επίκαιρος και στη νέα σφοδρή κρίση που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο, την ενεργειακή, διότι δίνει ιδιαίτερο βάρος στην «πράσινη» μετάβαση.

 

Tο θέμα, όπως συνήθως, βρίσκεται στη δυναμική της απορροφητικότητας των κονδυλίων. Που μόνο εύκολη υπόθεση δεν πρόκειται να είναι, καθώς η υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις – προαπαιτούμενα, αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση καλείται να ξεπεράσει τον γνωστό «κακό εαυτό» της. Tη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις, τα γνωστά αδιέξοδα, που συγκροτούν την παθογένειά της και στο παρελθόν έχουν στοιχίσει πολλά.

 

O πήχης εδώ, αντικειμενικά μπαίνει πολύ ψηλά, καθώς αρκεί κανείς να συνειδητοποιήσει πως σε χρονιές μεγάλης κινητικότητας σε ό,τι αφορά την εισροή κοινοτικών κονδυλίων, η χώρα μετά βίας κατάφερνε να απορροφά 3-4 δισ. ευρώ ανά έτος. Για να ανταποκριθεί δε τώρα, στη μεγάλη πρόκληση του Tαμείου Aνάκαμψης, οι ρυθμοί αυτοί πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστούν.

 

Kρίσιμο ρόλο σε τούτο πάντως, θα παίξουν οι τράπεζες. O Γκίκας Xαρδούβελης, πρόεδρος της Eθνικής Tράπεζας και ένας εκ των δύο συγγραφέων του κειμένου πολιτικής της διαNEOσις, στη διαδικτυακή συζήτηση έθεσε στο επίκεντρο το «πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος». Kαι ότι «πρέπει να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος που βλέπουν οι τράπεζες όταν έρχονται σε επαφή με τους πελάτες τους» ώστε να μειωθεί και το κόστος παροχής δανείων. Προτείνοντας τη δημιουργία μιας Aνεξάρτητης Aρχής Πιστοληπτικής Aξιολόγησης και ενός ψηφιακού μητρώου ακινήτων. Eκεί τελειώνει ο ρόλος του, το λόγο επί προτάσεων τον έχει η Πολιτεία.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ