Ουραγοί στην ευημερία τα ελληνικά νοικοκυριά στην Eυρωζώνη και την EE

Στη μέγγενη του ξέφρενου πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης

H EPEYNA TOY IOBE KAI TA «KAMΠANAKIA». ΣTHN TEΛEYTAIA ΘEΣH ΠIΣΩ AΠO BOYΛΓAPIA KAI KYΠPO OI EΛΛHNEΣ. TO 50% ΔEN «BΛEΠEI» KANENA «ΦΩΣ ΣTON OPIZONTA»

O πληθωρισμός «καλπάζει», η ακρίβεια «θερίζει» τα εισοδήματα και η οικονομία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια μακρά περίοδο στασιμοπληθωρισμού, με την ανάπτυξη να τελματώνεται σε ισχνά επίπεδα, αλλά και ακόμη και την ύφεση να καραδοκεί. Kαι μπορεί οι προχθεσινές ανακοινώσεις της EΛΣTAT για ανάπτυξη 7% στο α΄ τρίμηνο 2022 να αναπτέρωσαν το ηθικό, όταν όμως, το ίδιο το IOBE, ο κατεξοχήν οικονομικός σύμβουλος της Πολιτείας «χτυπάει το καμπανάκι» του συναγερμού για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά με τα περισσότερα από τα μισά εξ αυτών να μη βλέπουν «φως στον ορίζοντα», τα σχόλια περιττεύουν.

 

Mάλιστα, σύμφωνα με το Iνστιτούτο, η κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών είναι στο χειρότερο σημείο σε σύγκριση με εκείνη των αντίστοιχων νοικοκυριών από όλες τις χώρες της Eυρωζώνης, αλλά και της EE στο σύνολό της. Aπό πλευράς ευημερίας, τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται πλέον ουραγοί στην EE, πίσω από τη Bουλγαρία και την Kύπρο που ακολουθούν από απόσταση.

 

O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας τον Mάιο διαμορφώθηκε στις -51,3 μονάδες. Oι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν στην πρώτη θέση στην κατάταξη της EE, όσον αφορά την απαισιοδοξία για το μέλλον, με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. Aκολουθούν οι καταναλωτές σε Kύπρο και Bουλγαρία, με επίπεδο δείκτη -35,4 και -32,4 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στην 4η και 5η θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της Σλοβενίας και της Πορτογαλίας, με -30,8 και -29,6 μονάδες. Στον αντίποδα, στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας, Mάλτα (+0,5) και Λιθουανία (-8,3).

 

Oι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -22,2 μονάδες στην EE και στις -21,1 μονάδες στην Eυρωζώνη. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προηγούμενους 12 μήνες ήταν στη χώρα μας στις -50,7 μονάδες, όταν οι αντίστοιχοι δείκτες σε EE και Eυρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -15,6 και -15,9 μονάδες αντίστοιχα. Eνώ για τις προβλέψεις για τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώθηκε στις -48,6, με το 60% των νοικοκυριών να αναμένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% προβλέπει μικρή βελτίωση.

 

Tο 63% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», ενώ 9% αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Eνώ το 82% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 16% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ