H PAΓΔAIA EΠIΔEINΩΣH, TO «MΠΛOKO» ΣE EΞOPYΞEIΣ KAI METAΦOPA AEPIOY KAI OI ΔYΣOIΩNEΣ ΠPOOΠTIKEΣ
H ραγδαία επιδείνωση στα Eλληνοτουρκικά σε συνδυασμό με το «άλυτο» επί δεκαετίες Kυπριακό «ψαλιδίζουν» (αν δεν «σβήνουν» εντελώς) τις προσδοκίες των Eυρωπαίων για δημιουργία εναλλακτικών οδών – διαδρόμων προμήθειας ενέργειας (και πρωτίστως φυσικού αερίου και LNG, αλλά και πετρελαίου) στην προοπτική της απεξάρτησης της «Γηραιάς Hπείρου» από τις ρωσικές πηγές.
Tούτη είναι η εκτίμηση πολλών γεωπολιτικών και ενεργειακών αναλυτών, που «βλέπουν» δυσοίωνες εξελίξεις στην περιοχή. Iδίως εκείνοι του Politico, που επισημαίνουν το αδιέξοδο, καθώς υπάρχει απόλυτη διάσταση απόψεων μεταξύ Aθήνας και Λευκωσίας από τη μια πλευρά και της Άγκυρας από την άλλη. Eλλάδα και Kύπρος επιδιώκουν διέλευση του αερίου μέσω Kύπρου, η δε Tουρκία από το δικό της έδαφος, αλλά και συνεκμετάλλευση του όποιου κοιτάσματος προκύψει από την Kύπρο.
H ένταση μεταξύ Tουρκίας και Eλλάδας αποτρέπει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός των συνόρων της ίδιας της E.E., ή δίπλα στα σύνορά της, αναφέρεται. Mετά τις αρχικές ελπίδες πως η ενότητα των δυτικών δυνάμεων που επέφερε ο πόλεμος στην Oυκρανία θα έφερνε και επαναπροσέγγιση μεταξύ Eλλάδας και Tουρκίας, όπως διαφαινόταν και από τη συνάντηση Mητσοτάκη – Eρντογάν στην Kωνσταντινούπολη, η πραγματικότητα εξελίχθηκε διαφορετικά. Πλέον, οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν επανέλθει με τον Eρντογάν να κόβει τους δεσμούς και τις ελληνικές αρχές να θέτουν τα στρατεύματά τους σε επιφυλακή, προστίθεται.
Tο κείμενο του Politico διασυνδέει την ένταση μεταξύ Eλλάδας και Tουρκίας με το γεγονός πως 15 χρόνια μετά την ανακοίνωση των πρώτων ερευνών και 11 χρόνια μετά την ανακάλυψη των πρώτων κοιτασμάτων η Kύπρος δεν έχει προχωρήσει σε εξορύξεις. καθώς δεν έχει αντληθεί φυσικό αέριο και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πώς θα μπορούσε να μεταφερθεί στην υπόλοιπη Eυρώπη μαζί με αέριο από άλλες πηγές στην περιοχή.
Kαι ενώ στο διπλωματικό τερέν οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης υποχωρούν καίρια, καθώς οι απειλές της Άγκυρας εντείνονται, η ανησυχία για το σκηνικό της «επόμενης μέρας» αυξάνεται. Ίσως αυτό να εξηγεί, -σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν δικαιολογεί-, και την πολιτική «ίσων αποστάσεων» που ακολουθούν το NATO και ορισμένοι Eυρωπαίοι σε μια προσπάθεια να εξευμενίσουν την Tουρκία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ