Κοινή γραμμή Αθήνας και Ρώμης
Την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή του από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ελληνική πλευρά συντονίζει τις κινήσεις της με τις άλλες χώρες του Νότου θεωρώντας απαραίτητη μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να μπει ένα φρένο στο ράλι τιμών, προκείμενου να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα.
Η ενεργειακή κρίση αναμένεται να συνεχιστεί αμείωτη τους επόμενους μήνες υπό την απειλή παροχής αερίου από την πλευρά της Μόσχας να επικρέμεται πάνω από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Κοινή γραμμή Αθήνας και Ρώμης -Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ντράγκι
Στο πλαίσιο αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν στη συνάντηση που είχαν χθες στη Ρώμη να ακολουθήσουν κοινή γραμμή και να πιέσουν για την λήψη μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι αντιστάσεις εντός του Συμβουλίου από χώρες όπως η Ολλανδία είναι έντονες, ωστόσο, όσο το πρόβλημα γιγαντώνεται και ακουμπά τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών μελών ενισχύονται οι φωνές που ζητούν άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κοινή αντίληψη με την ιταλική ηγεσία υπάρχει και για την ανάγκη χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και βέβαια την ενεργειακή κρίση.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης,την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, αλλά και η ευρύτερη προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας. Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό και θετικό μήνυμα για την ενταξιακή προοπτική και την στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για αναζωογόνηση της διαδικασίας που είχε διατυπώσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, όπου πρότεινε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2033.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για τις νεότερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική επιθετικότητα.
Όσον αφορά στη Λιβύη, ο Μάριο Ντράγκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέτασαν τρόπους επανεκκίνησης της Πολιτικής Διαδικασίας και κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν τη χρήση βίας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε επίσης ευρύτερη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, επισημάνθηκε η συμμετοχή των δύο χωρών σε περιφερειακά σχήματα όπως το MED9 και πρωτοβουλίες όπως η ενεργειακή σύνοδος του Νότου, και συμφωνήθηκε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω εμβάθυνσης της μεταξύ τους συνεργασίας.