Στην Ευρώπη ειδικά η Fitch υποβαθμίζει τις προοπτικές των αξιολογήσεων σε «neutral» από «improving»
Συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο έχει η επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, καθώς η Fitch προχωρά στην υποβάθμιση των προοπτικών των κρατικών αξιολογήσεων, σε σταθερές, από βελτιούμενες.
Οπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο το Money Review, oι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων στο γεωπολιτικό ρίσκο, το εμπόριο, τις ροές κεφαλαίων, τους ρυθμούς ανάπτυξης και τον πληθωρισμό δεν θα αρθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αναγνωρίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Στην Ευρώπη, η Fitch επίσης υποβαθμίζει τις προοπτικές των αξιολογήσεων σε «neutral» από «improving», καθώς προειδοποιεί ότι η ασθενέστερη ανάπτυξη θα επιβραδύνει, αν και δεν θα αντιστρέψει, τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Ο οίκος μιλά για αξιοσημείωτη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι υποβαθμίσεις στις προβλέψεις για την ανάπτυξη των χωρών της Δυτικής Ευρώπης αντανακλούν την υψηλή έκθεσή τους στο ενεργειακό σοκ και την απότομη αύξηση στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στον πληθωρισμό και τα πραγματικά εισοδήματα.
Όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, υπάρχει κίνδυνος απότομης διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τονίζει η Fitch και επισημαίνει ότι οι πιθανότητες να κοπεί εντελώς το αέριο αυξήθηκαν αφότου η Gazprom μείωσε σημαντικά τις προμήθειες προς χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, εφόσον επιβληθεί δελτίο στη χρήση φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες, θα είναι δύσκολο για την Ευρωζώνη να αποφύγει μια ύφεση, σημειώνει η Fitch.
Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις απαντούν στο πληθωριστικό σοκ με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ οι κρατικοί προϋπολογισμοί επιβαρύνονται και από το κόστος της προσφυγικής κρίσης και των αμυντικών εξοπλισμών. Ωστόσο, η Fitch επισημαίνει ότι οι δημοσιονομικές υπεραποδόσεις του 2021, με την αύξηση των εσόδων, δημιουργούν ένα «μαξιλάρι» ώστε να αυξηθούν οι δαπάνες φέτος, χωρίς σημαντικές αναθεωρήσεις στους δημοσιονομικούς στόχους.
Στο μέτωπο της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, η Fitch εκτιμά ότι το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο απότομων μεταβολών στο κόστος δανεισμού, που θα επηρέαζαν αρνητικές τις δυναμικές του χρέους στις πιο επιβαρυμένες χώρες. «Αυτό θα στηρίξει το αξιόχρεο των κρατών αυτών, αλλά η πρόοδος στη σταθεροποίηση και τη μείωση του χρέους θα παραμείνει το κλειδί για τις κρατικές αξιολογήσεις μας», σημειώνουν οι αναλυτές.
ΠΗΓΗ: MONEY REVIEW