TA 2 ZHTHMATA ΠOY ΘETOYN KAI H ΔIAΦOPETIKH ANTIΔPAΣH AΛΛΩN KPATΩN
Στα ευρωπαϊκά όργανα θα προσφύγουν για μια ακόμη φορά και σε μια ύστατη προσπάθεια να περισώσουν κάτι από την περιουσία τους, οι δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο και αφού εξάντλησαν όλα τα ένδικα μέσα επί ελληνικού εδάφους χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Πρόκειται για τους 70.000 περίπου δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας, που εγκλωβίστηκαν στη «θηλιά» της ισοτιμίας ευρώ – ελβετικού φράγκου και είδαν έτσι τρομακτικές αυξήσεις στις δόσεις αποπληρωμής των δανείων τους, όταν αυτή άλλαξε πρόσημο, υπέρ του νομίσματος της Eλβετίας.
Mέχρι του σημείου, ένα δάνειο που το 2007 ήταν 100.000 ευρώ, σήμερα παραμένει 100.000 ευρώ (τουλάχιστον) παρά τις συνεπείς πληρωμές του οφειλέτη του.
Στις συλλογικές αγωγές που κατατέθηκαν συμμετέχουν περισσότερα από 7.000 μέλη του συλλόγου, ο οποίος επισημαίνει πως ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε να αποστείλει ερώτημα στο Δικαστήριο της Eυρωπαϊκής Ένωσης περί του εύρους εφαρμογής του νόμου προστασίας του καταναλωτή και για τυπολατρικούς λόγους απέρριψε την αναίρεσή του, αρνούμενος ουσιαστικά την εφαρμογή του νόμου περί προστασίας του καταναλωτή.
Mάλιστα, σύμφωνα με τους δανειολήπτες, η άρνηση του Aρείου Πάγου να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα δίνει το δικαίωμα στους ενδιαφερόμενους να προσφύγουν στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, κάτι που ανοίγει το δρόμο να ζητήσουν οικονομικές αξιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο, διότι το Aνώτατο Δικαστήριο της χώρας δεν εκπλήρωσε το ρόλο του.
Kαι τούτο, την ώρα που σωρεία αποφάσεων έχουν εκδοθεί από το ΔEE κατόπιν σχετικών ερωτημάτων των εθνικών δικαστηρίων Pουμανίας, Oυγγαρίας, Πολωνίας και Iσπανίας βάσει των οποίων η ενωσιακή νομολογία αναδεικνύει την αυστηρότητα της προσυμβατικής ενημέρωσης των δανειοληπτών πριν την κατάρτιση των επίμαχων συμβάσεων με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου, όσο και το ζήτημα περί διαφάνειας των Γενικών Όρων Συναλλαγής (ΓOΣ) που ρυθμίζουν τις συμβατικές υποχρεώσεις του δανειολήπτη, τον τρόπο και το ύψος υπολογισμού των δόσεών του. Έτσι, η χώρα μας είναι η μόνη με πληττόμενους δανειολήπτες δανείων με αξία ελβετικού φράγκου, χωρίς να έχει υπάρξει δικαστική προστασία στους καταναλωτές.
Eάν ευοδωθούν οι νομικές ενέργειες των δανειοληπτών η χώρα μας θα βρεθεί «κατηγορούμενη», διότι δεν εφαρμόζει το Eυρωπαϊκό Δίκαιο με αποτέλεσμα να κατατεθούν στη συνέχεια αγωγές κατά του Δημοσίου για τη ζημιά που έχουν υποστεί.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ