Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ασκεί πιέσεις για μια ταχεία παγκόσμια σταδιακή κατάργηση των ορυκτών πηγών ενέργειας λόγω των σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης σε μικρές χώρες όπως το νησιωτικό κράτος του Παλάου στον Ειρηνικό.
Η επόμενη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο πρέπει να καταστήσει σαφές: “Μοιραζόμαστε αυτή τη μοίρα και μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κλιματική κρίση μόνο μαζί”, δήλωσε ο πράσινος πολιτικός σήμερα μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Παλάου, Γκούσταβ Αϊτάρο.
“Πάνω απ’ όλα, αυτό σημαίνει μαζική επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων και ενεργειακή μετάβαση, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο”, πρόσθεσε. Νωρίτερα, ο υπουργός είχε επισκεφθεί το νησί Ngkesill, μέρος των “Βραχονησίδων”, για να ενημερωθεί για τις δραματικές επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.
Η Μπέρμποκ πήγε με σκάφος στο νησί, το οποίο αποτελεί μέρος ενός αρχιπελάγους μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων στο κέντρο του Παλάου, που περιβάλλεται από έναν πυκνό κοραλλιογενή ύφαλο. Ξυπόλητη, με φόντο τα μικρά γειτονικά νησιά που είναι κατάφυτα από ζούγκλα μέσα στον γαλαζοπράσινο ωκεανό, της έδειξαν επίσης δέντρα που ξεριζώθηκαν από τις καταιγίδες και πλαστικά απορρίμματα που ξεβράστηκαν στην ακτή.
Η ρύπανση των ωκεανών επιβαρύνει τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Στην Μπέρμποκ έδειξαν επίσης φωλιές θαλάσσιων χελωνών που μεταναστεύουν από το Παλάου, επειδή ο βιότοπός τους συρρικνώνεται. Στην κοινότητα Melekeok στην ανατολική ακτή του νησιού Badeldaob, γνωστή για τις μεγάλες αμμώδεις παραλίες της, η Μπέρμποκ μίλησε με κατοίκους και εμπόρους των οποίων τα σπίτια είναι πιθανό να πέσουν θύματα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας τα επόμενα χρόνια.
Κατά συνέπεια, δήλωσε η Μπέρμποκ μετά τη συνάντηση με τον Aitaro, η επόμενη διάσκεψη για το κλίμα πρέπει να καταστήσει σαφές: “Υπάρχει φωτιά σε όλα τα μέρη του κόσμου. Σε ορισμένα μέρη η φωτιά καίει, σε άλλα καίει. Και σε ορισμένα μέρη δεν ξέρουμε ακόμη αν η φλόγα θα ανάψει σήμερα ή ίσως μόνο σε δέκα χρόνια”.
Ανανεώσιμη ενέργεια για όλους
Σε σχέση με τον βίαιο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, υπάρχει η πιθανότητα η μέχρι τώρα πολύ αργή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας “να επιταχυνθεί μαζικά, ακριβώς επειδή το ενεργειακό ζήτημα έχει γίνει και ζήτημα ασφάλειας”, δήλωσε ο υπουργός.
Σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι “δεν θα βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο μόνο οι περιφέρειες που μπορούν τώρα να επενδύσουν γρήγορα χρήματα. Αλλά (ότι) ακόμη και μικρά νησιωτικά κράτη όπως (το Παλάου) είναι σε θέση να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα, πρέπει να υποστηριχθούν τα τμήματα της χώρας που δεν μπορούν πλέον να σωθούν, δήλωσε η Μπέρμποκ.
Απευθυνόμενος στους κατοίκους μιας παράκτιας κοινότητας, η Μπέρμποκ δήλωσε: “Η κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι μια μεμονωμένη κρίση. Πρόκειται για το πιο δύσκολο πρόβλημα ασφάλειας της εποχής μας”. Τα απειλούμενα έθνη του Ειρηνικού έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, είπε. “Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ανταπόκρισή μας ως διεθνής κοινότητα ήταν ανεπαρκής, η υποστήριξή μας πολύ περιορισμένη”.
Τώρα, είπε, ήταν “πραγματικά καιρός να μην σας ακούμε μόνο από μακριά, αλλά να έρθουμε πραγματικά εδώ”. Η τελευταία φορά που ένας Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε στο Παλάου ήταν πριν από 120 χρόνια. Προκειμένου να υποστηρίξει καλύτερα τα έθνη που απειλούνται μακροπρόθεσμα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, διόρισε τη διπλωμάτη Beate Grzeski ως ειδική απεσταλμένη για τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού. Στο εξής, ο Grzeski θα είναι ο άμεσος υπεύθυνος επικοινωνίας για τα αρχιπελάγη.
Καμία άλλη περιοχή στον κόσμο δεν υποφέρει τόσο πολύ από την κλιματική κρίση όσο οι χώρες του Ειρηνικού – παρόλο που το μερίδιό τους στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι τόσο μικρό. “Πρόκειται για κατάφωρη αδικία”, δήλωσε η Μπέρμποκ. Προκειμένου να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι κλιματικοί στόχοι, οι μεγαλύτεροι εκπέμποντες CO2 στον κόσμο θα πρέπει να μειώσουν ταχύτερα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. “Δεν μας χωρίζουν ωκεανοί, αλλά στεκόμαστε δίπλα-δίπλα”, κάλεσε η Μπέρμποκ τους ανθρώπους στο Παλάου.