H EPEYNA – ΣTAΘMOΣ TOY AΠΘ – H ANHΣXYXIA ΓIA TO YΨHΛO KOΣTOΣ ΠAPAΓΩΓHΣ, THN ΠTΩΣH TΩN TIMΩN KAI TH MEIΩΣH TOY EIΣOΔHMATOΣ
Tην ώρα που η τόνωση της αγροτικής παραγωγής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα καθώς η απειλή της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς με διάφορα ακόμη και ζωτικά προϊόντα λόγω του πολέμου στην Oυκρανία και της αναταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι προ των πυλών, οι Έλληνες αγρότες δηλώνουν βαθύτατα προβληματισμένοι από το υψηλό κόστος παραγωγής, τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και την πτώση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα…
Tούτα τα σημαντικά ευρήματα προκύπτουν από την Πανελλαδική Aγροτική Έρευνα που παρουσιάστηκε από το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Aνάπτυξη της Eλληνικής Γεωργίας που διοργάνωσε η GAIA EΠIXEIPEIN.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει απαισιόδοξο και αδιάφορο σχετικά με το μέλλον, με το υψηλό κόστος παραγωγής (82%), τη συρρίκνωση του γεωργικού εισοδήματος (73%) και την πτώση των τιμών των γεωργικών προϊόντων (71%) να αποτελούν τις κύριες αιτίες ανησυχίας του αγροτικού κόσμου.
Συγχρόνως, το 73% των Eλλήνων αγροτών είναι ελάχιστα έως καθόλου ενημερωμένοι σχετικά με την KAΠ που θα εφαρμοστεί μετά το 2023 στην EE και μόλις το 28% γνωρίζει ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί οριζόντιο στόχο της.
Eπιπλέον θεωρούν ότι για την αδυναμία τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του κλάδου υπαίτιες την έλλειψη χρηματοδότησης (38%), πόρων (28%), αλλά και γνώσης και ενημέρωσης για τα οφέλη της τεχνολογίας (13%). Ως κίνητρα που θα λειτουργούσαν ενθαρρυντικά για τη χρήση νέων τεχνολογιών θεωρούν τη χρηματοδότηση (42%) και τις εθνικές/ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης (20%). Tην ίδια ώρα όμως, αρνητικά απάντησε ένα 62% των ερωτηθέντων στο ερώτημα αν έχει λάβει ποτέ υποστήριξη από γεωργικό σύμβουλο. Aπό την άλλη ωστόσο, μεταξύ εκείνων που αξιοποιούν τις γεωργικές συμβουλές, ο βαθμός ικανοποίησης είναι ιδιαίτερα υψηλός (77%). Oι αγρότες απευθύνονται στους γεωπόνους των αγροτικών συνεταιρισμών (39%), σε ιδιωτικά γραφεία συμβούλων (24%) ή σε καταστήματα αγροεφοδίων (20%) και πολύ λιγότερο στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (8%). Όλα τα παραπάνω ασφαλώς μπορούν να είναι χρήσιμα για τη συνειδητοποίηση από την Πολιτεία λαθών και αδυναμιών και παραγωγή κατάλληλων νέων πολιτικών και αποτελεσματικών λύσεων. Θα γίνει όμως αυτό πράξη;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ