Κομισιόν: «Βλέπει» ανάπτυξη στο 4% και πληθωρισμό στο 8,9% για την Ελλάδα

Προς τα κάτω αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ εν συνόλω η Κομισιόν, τονίζοντας πως το outlook παραμένει αντικείμενο υψηλής αβεβαιότητας, ενώ το ισοζύγιο των κινδύνων κλίνει προς αρνητικά αποτελέσματα.

 

Στις θερινές της προβλέψεις, η Κομισιόν τονίζει πως η εκτίμηση των οικονομικών συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία γίνεται πιο σκοτεινή. Οι κραδασμοί που εξαπέλυσε ο πόλεμος πλήττουν την οικονομία της ΕΕ τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, θέτοντας την σε τροχιά χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού. Η ταχεία αύξηση των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων τροφίμων τροφοδοτεί τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και πυροδοτεί μια ταχύτερη απόκριση της νομισματικής πολιτικής από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Επιπλέον, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ προσθέτει στον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο της αυστηρής πολιτικής της Κίνας για μηδενικό COVID-19.

 

Ειδικότερα, όπως εκτιμά στις θερινές προβλέψεις της, που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση 2,7% το 2022 και 1,5% το 2023, ενώ στην Ευρωζώνη 2,6% και 1,4% αντίστοιχα. Όσο για τον πληθωρισμό, στην ΕΕ προβλέπεται να αγγίξει φέτος το 8,3% και το 2023 το 4,6%, ενώ στις χώρες-μέλη του ευρώ το 7,6% και 4,3% αντίστοιχα.

 

 

Δυναμική η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο

 

 

Για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει 4% ρυθμό ανάπτυξης για το 2022 και 2,4% για το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα αγγίξει φέτος το 8,9% και την επόμενη χρονιά το 3,5%.

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση. Οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες υποστηρίχθηκαν από τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά. Οι καθαρές εξαγωγές συρρικνώθηκαν, λόγω της επιβράδυνσης των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας καθώς και των συνεχιζόμενων διαταραχών της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ