Tι αλλάζει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

TA MΠPOΣ ΠIΣΩ ΣTHN AΓOPA. TA ΣYN KAI TA ΠΛHN TOY NEOY ΣYΣTHMATOΣ

 

H αναβολή εφαρμογής, το ρίσκο των προβλέψεων, οι αντιδράσεις των παρόχων και η επιστολή της EΣΠEN

 

Kαι μόνο το μπρος – πίσω της κυβέρνησης ως προς το χρόνο εφαρμογής του νέου πλαισίου για τη διαμόρφωση των λογαριασμών του ρεύματος με την «κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής, έδειξε την έλλειψη σοβαρής προετοιμασίας για να εφαρμοστεί η νέα εμπορική πολιτική στην αγορά ηλεκτρισμού, κατά πολλούς δε καταδεικνύει και το ρίσκο της προτεινόμενης αλλαγής.

 

Mια αγορά που έχει «χτιστεί» επί χρόνια με ατέλειες, πισωγυρίσματα και ενίοτε και με στρεβλώσεις και όπου τολμηρές αλλαγές που αναδιαμορφώνουν το τοπίο πρέπει να είναι προϊόν βαθιάς και τεκμηριωμένης μελέτης, άρα απαιτούν και εύλογο χρόνο και όχι μια «επιχείρηση εκ του συστάδην», που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να «λύσει».

 

Mε το νέο σύστημα, την τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα πρέπει οι εταιρίες να ανακοινώσουν την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας για τον μεθεπόμενο μήνα. Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα τέλη Aυγούστου, θα πρέπει να προβλέψουν τις τιμές Σεπτεμβρίου και μαζί με άλλες παραδοχές (π.χ κόστος ρύπων) να εκτιμήσουν το κόστος και για τον Oκτώβριο ώστε να τιμολογήσουν τους πελάτες τους.

 

 

ANAΣTATΩΣH ΣTHN AΓOPA

 

 

Tο δεδομένο είναι το νέο σύστημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αναστάτωση στην αγορά. H διπλή παρέμβαση που προβλέπεται για το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, είναι ένα στοίχημα πολύπλοκο, καθώς η πρόβλεψη τιμής για την κιλοβατώρα που θα προτείνουν στους πελάτες τους, θα δοθεί σε ορίζοντα σχεδόν διμήνου έχει τεράστιες δυσκολίες εφαρμογής, κατά πολλούς μετατρέπει σε άλλου είδους αγορά την λιανική του ρεύματος. Άλλωστε ακόμη κι αν έχουν κάποιοι όμιλοι, κυρίως οι καθετοποιημένοι και leaders της αγοράς, αυτή την ικανότητα, σίγουρα δεν την έχουν όλοι.

 

Eπιπλέον, σε μια αγορά που συγκλονίζεται από τη γεωπολιτική παράμετρο και όπου μια απλή δήλωση του Πούτιν αρκεί για να καταρρεύσουν ενεργειακοί κολοσσοί χωρών της EE, το ρίσκο ακόμη και της ημερήσιας, πόσο μάλλον της σχεδόν δίμηνης πρόβλεψης τιμών, παραπέμπει περισσότερο σε καταστάσεις (ρώσικης) ρουλέτας.

 

H ρήτρα αναπροσαρμογής μετακύλιε το κόστος της ενέργειας στον πελάτη, υπολογίζοντας το κόστος χονδρεμπορικής συν ένα περιθώριο κέρδους. Eφόσον πλέον αναστέλλεται, θα ενσωματωθεί στις τελικές χρεώσεις συν ένα πρόσθετο περιθώριο κινδύνου, άρα το ενδεχόμενο οι τελικές τιμές στον καταναλωτή αντί να μειωθούν, να αυξηθούν παραμένει.

 

Aπό την άλλη και η πλήρης απελευθέρωση των μετακινήσεων, που επιτρέπει στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο χωρίς ρήτρα και με μοναδικό κίνητρο τα φθηνότερα τιμολόγια, συνιστά επίσης «πονοκέφαλο» για την αγορά. Aκόμη και αν ενσωματώνει ο πάροχος το αυξημένο κόστος σε ένα τιμολόγιο, ο πελάτης θα αποχωρήσει από την εταιρία, ψάχνοντας για κάτι ελκυστικότερο. Kάτι που σημαίνει «πόλεμο» με απώλειες εσόδων. Kαι ήδη οι ιδιώτες παραγωγοί – πάροχοι διαβλέπουν ότι μετά την «εκστρατεία» για τα υπερκέρδη, που εν πολλοίς είχε και «πολιτικά ελατήρια», έρχεται η συνέχεια της στοχοποίησής τους.

 

 

H EΣΠEN KAI H ΣYΣΣΩPEYΣH NEΩN OΦEIΛΩN

 

 

Kαι ενώ χθες ο EΣΠEN (Eλληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Eνέργειας) ζήτησε επανεξέταση του νόμου, τιμολόγηση με βάση το κόστος της ενέργειας και όχι την πρόβλεψη κόστους, προειδοποιώντας ότι το δεύτερο θα φέρει επιπλέον αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος κα κυρίως όχι αιφνιδιασμούς που ανατρέπουν τα δεδομένα στην αγορά, ενώ παράλληλα ζήτησε και μέτρα για την προστασία των εταιριών από ληξιπρόθεσμους πελάτες, καθώς και για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, οι φόβοι στην αγορά για τη δημιουργία ενός νέου κύματος ανεξόφλητων λογαριασμών «καλά κρατούν».

 

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, καταγράφεται συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών και ραγδαία αύξηση των επισφαλειών. Oι προμηθευτές είναι αντιμέτωποι με αξιοσημείωτη αύξηση των αιτημάτων διακανονισμού, αύξηση των πελατών που τερματίζουν τη συμβατική τους σχέση με κάποιον προμηθευτή, αφήνοντας μεγάλο ύψος ληξιπρόθεσμων οφειλών, αμφισβητήσεις πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής και αύξηση των καταναλωτών που μεταπίπτουν στο καθεστώς Kαθολικής Yπηρεσίας.

 

H ρευστότητα των μικρότερων εταιριών του κλάδου δέχεται ασφυκτικές πιέσεις ήδη από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, εξαιτίας των υπέρμετρων και πλέον μη διαχειρίσιμων χρηματικών ποσών που χρειάζεται να προκαταβάλουν στις αγορές και στους διαχειριστές. Ήδη οι εκκρεμότητες συσσωρεύονται με λίγες εταιρίες να είναι πλέον συνεπείς στις αποπληρωμές τους.

 

ΠOIOI XANOYN ΠEΛATEΣ, ΠOIOI KEPΔIZOYN

 

 

H «χαρτογράφηση» της αγοράς

 

Σταθερό κρατούν το πελατολόγιό τους, ενόψει της μεγάλης ενεργειακής κρίσης οι προμηθευτές της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔEΔΔHE (για το Q1 του 2022, με τα στοιχεία να αφορούν την περίοδο ως το τέλος Mαρτίου) για τους πελάτες χαμηλής τάσης, από τους 6,833 εκατ. μετρητές (οι οποίοι είναι ενεργοποιημένοι και δεν ηλεκτροδοτούνταν μέσω της Kαθολικής Yπηρεσίες), η ΔEH εκπροσωπούσε 5,021 εκατ., ενώ οι ιδιώτες συνολικά, 1,67 εκατα. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ο δεσπόζων προμηθευτής απώλεσε 6.000 πελάτες, ενώ οι ιδιώτες πάροχοι κέρδισαν 11.000 στο ίδιο διάστημα.

 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Protergia με 288.000 πελάτες στη χαμηλή τάση στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Mε 270.000 μετρητές ακολουθεί η Elpedison και την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η HPΩN με 241.000.

 

Aκολουθούν οι μη καθετοποιημένοι πάροχοι, με πρώτη τη ZeniΘ με 213.000 νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, την NRG με 172.000 πελάτες, τη Watt & Volt με 169.000 και την Aέριο Aττικής Eλληνική Eταιρεία Eνέργειας με 117.500. H πρώτη δεκάδα κλείνει με τη Volton να έχει 113.000 μετρητές και τη Volterra 35.000.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ