Στην Eλλάδα και την ανάπτυξη της οικονομίας εστιάζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch ενώ φρενάρει τα σχέδια για έξοδο των ελληνικών τραπεζών στις αγορές. Ειδικότερα, η Fitch μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για το 2022 και το 2023 λόγω των υψηλότερων τιμών, της χαμηλότερης εμπιστοσύνης και της ασθενέστερης ανάπτυξης σε βασικούς εμπορικούς εταίρους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έτσι αναμένει ανάπτυξη 3,5% φέτος από 4,1% πριν και 3,2% το 2023 έναντι 4% προηγουμένως.
Ο οίκος Fitch αναφερόμενος στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αναφέρει ότι αναμένει να αναβάλουν την έκδοση και την αναχρηματοδότηση χρέους λόγω της αυξημένης αστάθειας της αγοράς και των ευρύτερων πιστωτικών spreads. Έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του 2025 για να ανταποκριθούν στον τελικό στόχο για τα MREL και ο οίκος εκτιμά ότι πρέπει ακόμη να αντλήσουν περίπου 12 δισ. ευρώ δεδομένων των μεταβατικών συνολικών κεφαλαίων τους στο τέλος του 2021.
Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών, που σε κάποιες περιπτώσεις παρατείνει τη στήριξη για δάνεια που «ξεπαγώνουν», αποτελούν μέτριο ρίσκο για την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.
Οι επιδοτήσεις αφορούσαν σε δάνεια 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2021 (6% των ακαθάριστων δανείων, εξαιρουμένων των τιτλοποιήσεων), και μόνο το 5% περίπου αυτών των δανείων έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις του. Ως εκ τούτου, η ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών ενδέχεται να επιδεινωθεί εάν καθυστερήσει η οικονομική ανάκαμψη.