Ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει
Η αναβαθμισμένη εκτίμηση των κινδύνων του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την ενισχυμένη υποστήριξη που θα παρέχει το νέο εργαλείο για κρατικά ομόλογα το TPI, οδήγησαν στην απόφαση για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, εξήγησε η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Παράλληλα, έδωσε σήμα για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο λέγοντας ότι αναμένεται περαιτέρω ομαλοποίηση, τονίζοντας όμως ότι πλέον οι αποφάσεις θα στηρίζονται κυρίως στη μεταβολή των δεδομένων.
Ειδικότερα, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τα τελευταία 11 χρόνια, κατά 50 μονάδες βάσης, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι πληθωρισμός συνεχίζει να είναι ανεπιθύμητα υψηλός και αναμένεται να διατηρηθεί υψηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για κάποιο διάστημα, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, αν και αυτό μετριάζεται από ορισμένους παράγοντες.
Το νέο μέσο που ενέκρινε σήμερα η κεντρική τράπεζα ενάντια στον χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό της ευρωζώνης, το “εργαλείο προστασίας μετάδοσης” Transmission Protection Instrument (TPI), όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, θα διασφαλίσει ότι οι κατευθύνσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα μεταδίδονται ομαλά σε όλες τις χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι η απόφαση για την έγκριση του TPI και την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. ήταν ομόφωνη.
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το ύψος των αγορών μέσω του TPI δεν περιορίζεται εκ των προτέρων και ότι κάθε χώρα είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα.
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι επανεπενδύσεις του προγράμματος πανδημίας (PEPP) παραμένουν “η πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ” απέναντι στους κινδύνους για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ “προτιμούμε να μην χρησιμοποιήσουμε το TPI αλλά αν χρειαστεί δεν θα διστάσουμε”.
Σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα η κ. Λαγκάρντ είπε ότι εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να επιβαρύνει σταθερά την ανάπτυξη. Περαιτέρω πιέσεις ασκούν ο πληθωρισμός, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η υψηλή αβεβαιότητα.
Οι παράγοντες αυτοί “θολώνουν” το οικονομικό outlook, αλλά όπως είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ οι εκτιμήσεις της τράπεζας δεν προβλέπουν επί του παρόντος ύφεση.
Παράλληλα, άλλωστε, η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να επωφελείται από το άνοιγμα της οικονομίας, την ισχυρή αγορά εργασίας και την υποστηρικτική δημοσιονομικής πολιτικής.
Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική πολιτική βοηθά να μετριαστεί ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία, ειδικά σε όσους φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας.
Σύμφωνα με την ίδια, οι δημοσιονομικές πολιτικές σε όλες τις χώρες θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και στην ενίσχυση της ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι αναμένεται να “παραμείνει ανεπιθύμητα υψηλός για κάποιο χρονικό διάστημα, λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων από τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων”. Επιπλέον πληθωριστικές πιέσεις προέρχονται επίσης από την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.
Μελλοντικά, ωστόσο, το κόστος της ενέργειας θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στις εφοδιαστικές αλυσίδες, κάτι που σε συνδυασμό με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα υποστηρίξει την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο της ΕΚΤ, πρόσθεσε.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτηθείσα ειδικά για την Ιταλία, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι “η ΕΚΤ δεν παίρνει θέση σε πολιτικά ζητήματα” και ότι αυτά αφορούν τις δημοκρατικές διαδικασίες της κάθε χώρας.