Με απώλειες κινήθηκαν τελικά και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη της ημέρας αφότου η ΕΕ συμφώνησε σε προσαρμογή των κυρώσεων της που θα επιτρέπει τις ρωσικές εξαγωγές σε τρίτες χώρες.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του Brent που στο υψηλό ημέρας είχε βρεθεί έως και τα 105,72 δολάρια το βαρέλι, τελικά έκλεισε στα 103,86 με πτώση 0,6% ή 0,61 δολαρίων.
Σε επίπεδο εβδομάδας πάντως το συμβόλαιο ενισχύθηκε κατά 2% από το κλείσιμο στα 101,16 δολ. της περασμένης Παρασκευής.
Τη θέση του πλέον ενεργού συμβολαίου στο Brent έχει πάρει ωστόσο πλέον εκείνο του Οκτωβρίου, το οποίο κινήθηκε με απώλειες 1,1% κλείνοντας στα 98,38 δολ. το βαρέλι.
Μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στο αμερικανικό WTI Σεπτεμβρίου, το οποίο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στα 94,7 δολάρια το βαρέλι με πτώση 1,7% ή 1,65 δολαρίων, ενώ στη διάρκεια της ημέρας είχε φτάσει έως και τα 97,95 δολ.
Σε επίπεδο εβδομάδας το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του WTΙ έκλεισε περίπου 3% χαμηλότερα από τα 97,59 της προηγούμενης Παρασκευής, που αφορούσαν όμως στο συμβόλαιο Αυγούστου που έληξε την Τετάρτη.
Στη βασική είδηση της ημέρας, που έδειξε να οδηγεί σε αλλαγή προσήμου τα συμβόλαια, η ΕΕ διευκρίνισε ότι οι κρατικές ρωσικές Rosneft και Gazprom θα μπορούν να συνεχίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου σε τρίτες χώρες, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.
“Βραχυπρόθεσμα πρόκειται σίγουρα για μία αρνητική είδηση (για το πετρέλαιο), που πιθανότατα μας έδωσε ένα μικρό ξεπούλημα σήμερα”, επισήμανε ο Φιλ Φλιν, αναλυτής του ομίλου Price Futures.
Η ανακοίνωση της ΕΕ έρχεται στον απόηχο της δήλωσης που έκανε νωρίτερα η η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, ότι η Ρωσία δεν θα προμηθεύει με πετρέλαιο τις χώρες που θα αποφασίσουν να βάλουν πλαφόν στην τιμή του.
Περαιτέρω πιέσεις στις τιμές άσκησαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα, τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη, υποχώρησε σε πολυετή χαμηλό, σύμφωνα με τον προκαταρκτικό δείκτη PMI της S&P Global.
Παρά το γεγονός όμως ότι πληθαίνουν οι αρνητικές ενδείξεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας που θα επιφέρει πλήγμα στη ζήτηση της ενέργειας, η εξαιρετικά περιορισμένη προσφορά συνεχίζει να παρέχει στήριξη στις τιμές.
Ωστόσο, οι φόβοι τις παγκόσμιες προμήθειες αργού έχουν αμβλυνθεί ελαφρώς, αφότου η Λιβύη επανέφερε την παραγωγή της σε πολλά κοιτάσματα εντός της εβδομάδας.
Όπως σχολιάζει όμως ο Τζιοβάνι Σταουβόνο της UBS, “η παραγωγή της Λιβύης ανακάμπτει, αλλά με τις συγκρούσεις στην πρωτεύουσα κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτή η ανάκαμψη της παραγωγής”.
Σε κάθε περίπτωση, το WTI δέχθηκε σφυροκόπημα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά σχεδόν 8% από πέρυσι λόγω των τιμών ρεκόρ στην αντλία, ακόμα και αν βρισκόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο αιχμής για την οδήγηση.
Αντίθετα, οι ενδείξεις ισχυρής ζήτησης στην Ασία στήριξαν το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, το Brent, φέρνοντάς το συμβόλαιο του σε τροχιά για την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε έξι εβδομάδες.