Δίνει μεγάλο εύρος εξαιρέσεων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά μια αναθεωρημένη πρόταση στο σχέδιο για τις περικοπές στη χρήση φυσικού αερίου, η οποία θα διατηρεί μεν τους στόχους οριζόντιας μείωσης που έχει προτείνει στα κράτη – μέλη, αλλά θα παρέχει ένα μεγάλο εύρος εξαιρέσεων στις τελικές δεσμεύσεις, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει στα 27 κράτη της ΕΕ να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο. Ο στόχος θα ήταν σε πρώτη φάση εθελοντικός, αλλά η Κομισιόν θα μπορούσε να τον καταστήσει δεσμευτικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Οι Βρυξέλλες προέτρεψαν τις χώρες της ΕΕ να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου στην παρούσα χρονική περίοδο προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα, υπό το φόβο να προχωρήσει η Ρωσία σε πλήρη διακοπή τον ροών της προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΕ αντιμετώπισε σειρά αντιδράσεων από κυβερνήσεις, με ορισμένες να τίθενται κατηγορηματικά κατά των δεσμευτικών στόχων για περικοπές, ενώ άλλες εμφανίστηκαν απρόθυμες να αφήσουν τις Βρυξέλλες να ελέγχουν τη χρήση που κάνουν σε ενεργειακούς πόρους.
Όπως έγινε γνωστό άλλωστε σήμερα, η Αθήνα θα επιδιώξει στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εξαίρεσή της από την πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%.
“Αυτό που θα συζητούσαμε θα ήταν η βάση σύγκρισης να ήταν η περασμένη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας. Θεωρούμε ότι η πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι μία πρόταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Σε αυτό το κλίμα, εν μέσω αντιδράσεων και από άλλες χώρες, διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ συζήτησαν σήμερα μια αναθεωρημένη πρόταση, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο αυριανό συμβούλιο.
Το προσχέδιο της νέας πρότασης που επικαλείται Reuters, διατηρεί τον οριζόντιο εθελοντικό στόχο μείωσης της χρήση φυσικού αερίου για όλες τις χώρες, αλλά προσφέρει μια σειρά εξαιρέσεων από τον δεσμευτικό στόχο.
Κάτι που σημαίνει ότι στην πράξη τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα έχουν διαφορετικούς υποχρεωτικούς στόχους περικοπών στη χρήση του φυσικού αερίου.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ορισμένοι διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ χαιρέτησαν τη νέα πρόταση ως βάση για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι με τόσες εξαιρέσεις η Ευρώπη θα αποτύχει να εξοικονομήσει αρκετό φυσικό αέριο για να περάσει τον χειμώνα σε περίπτωση που η Ρωσία κόψει τις προμήθειες.
Ένας διπλωμάτης είπε στο Reuters ότι στόχος ήταν να διασφαλιστεί πως οι χώρες θα δείξουν αλληλεγγύη συμφωνώντας να ενεργήσουν από κοινού, ωστόσο παράλληλα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η πρόταση δεν θα αποδυναμωθεί τόσο ώστε να καταστεί “τίγρης χωρίς δόντια”.
Σύμφωνα με την πρόταση που συνέταξε η Τσεχία, η οποία προεδρεύει επί του παρόντος στις συνεδριάσεις, θα εξαιρούνται από το σχέδιο χώρες που δεν συνδέονται με τα δίκτυα φυσικού αερίου της ΕΕ. Κάτι που θα μπορούσε να καλύπτει νησιωτικές χώρες όπως η Ιρλανδία και η Μάλτα.
Παράλληλα, οι χώρες που έχουν αποθηκευμένους μεγάλους όγκους φυσικού αερίου θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερους στόχους περικοπών. Όπως κράτη που κάνουν εξαγωγές σε άλλες χώρες, πιθανότατα συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας η οποία δεν βασίζεται στη Ρωσία για φυσικό αέριο και υπήρξε από τους πιο σθεναρούς επικριτές της ευρωπαϊκής πρότασης.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα μπορούσαν επίσης να εξαιρεθούν από τους στόχους μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου κρίσιμοι τομείς, όπως των χημικών και του χάλυβα.
Επιπλέον, η νέα πρόταση θέτει τις υπεύθυνες τις εθνικές κυβερνήσεις και όχι την Κομισιόν για τη διαδικασία με την οποία ο στόχος περικοπών θα καταστεί δεσμευτικός, δηλαδή πρόκειται κάτι που θα εφαρμοστεί μόνο με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κρατών.