Τρ. Πειραιώς: Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει ώθηση στην ανάπτυξη

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της “Summer 2022 Economic Forecasts”, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη της για τον ρυθμό ανάπτυξης τηςελληνικής οικονομίας το 2022 στο 4,0% (προηγ. εκτιμ. 3,5%), σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που προβλέπει αύξηση κατά 2,6%. Για το 2023, η Ε.Ε. εκτιμά για την ελληνική οικονομία βραδύτερο ρυθμό στο 2,4% (προηγ. εκτιμ. 3,1%), έναντι αύξησης 1,4% στην ευρωζώνη.

 

Παράλληλα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 8,9% το 2022 και στο 3,5% το 2023, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων (Ιούλιος 2022), της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Η ανάπτυξη το 2022 σύμφωνα με την Ε.Ε. προβλέπεται να υποστηριχθεί από την ώθηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και τις θετικές προοπτικές για τον τουρισμό ο οποίος εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023. Οι θετικές εξελίξεις στον τουρισμό επιβεβαιώνονται από την πορεία των ταξιδιωτικών εισπράξεων, καθώς την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος αυξήθηκαν στα €2,5 δισεκ. αντιπροσωπεύοντας το 87.8% των αντίστοιχων του 2019.

 

 

Διεθνείς Εξελίξεις

 

 

Η ΕΚΤ προχώρησε σε επιθετική αύξηση κατά 50μβ των παρεμβατικών επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου για πρώτη φορά από το 2011. Ανάλογη κίνηση είναι πιθανό να πραγματοποιήσει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Ο πληθωρισμός ανήλθε τον Ιούνιο στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο από την κυκλοφορία του ευρωνομίσματος. Παράλληλα, προβληματισμός προκύπτει από την υποχώρηση των πρόδρομων επιχειρηματικών δεικτών PMI σε επίπεδο που σηματοδοτεί συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση κατά 75μβ του βασικού επιτοκίου της στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιταχύνεται και να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981. Θετική εξέλιξη, όμως, αποτελεί η επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού.

 

 

Καθοδικές πιέσεις στην παραγωγή

 

 

Προβληματισμός προκύπτει από την έντονη υποχώρηση του πρόδρομου επιχειρηματικού δείκτη PMI του τομέα των υπηρεσιών σε επίπεδo που σηματοδοτεί συρρίκνωση της δραστηριότητας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόδρομος δείκτης για τον καταναλωτή διαμορφώνεται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο στην πλειοψηφία των μεγάλων οικονομιών σηματοδοτώντας τους αυξημένους κίνδυνους για την παγκόσμια οικονομία.

 

Αξιοσημείωτη υποχώρηση, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, κατέγραψαν οι πρόδρομοι επιχειρηματικοί δείκτες ΡΜΙ τον Ιούνιο ως απόρροια του πολέμου, των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και του αυξημένου κόστους διαβίωσης, ενώ φθίνουσα είναι η θετική επίδραση από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

 

Ειδικότερα, ο δείκτης στη μεταποίηση μειώθηκε στο 52,1 (εκτ.: 53,8, Μάι. 22: 54,6), στις υπηρεσίες στο
53,0 (εκτ.: 55,5, Μάι. 22: 56,1) και ο σύνθετος δείκτης στο 52,0 (εκτ.: 54,0, Μάι. 22: 54,8). Για τον Ιούλιο, οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές καθώς καταδεικνύουν σημαντική πτώση των δεικτών. Ο σύνθετος δείκτης PMI εκτιμάται να περιοριστεί στο 49,4, στις υπηρεσίες στο 50,6 και στη μεταποίηση στο 49,6.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ