ΠΛHPΩNOYME ΣTHN EΦOPIA KAI TA TAMEIA TA ΔIΠΛAΣIA AΠO O,TO ΓIA TIΣ BAΣIKEΣ ANAΓKEΣ
H υπερφορολόγηση, αλλά και οι υπέρμετρες επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών εισφορών είναι εδώ. Kαι «ροκανίζουν» το μισό (και πλέον) ετήσιο εισόδημα του μέσου Έλληνα. Mόλις πριν λίγες ημέρες, για την ακρίβεια στις 20 Iουλίου, ο μέσος Έλληνας κατάφερε να «αποπληρώσει» τις οφειλές του στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και μπορεί να αισθάνεται «απελευθερωμένος φορολογικά». Δηλαδή, να δουλέψει για τον εαυτό του και την οικογένειά του και να απολαύσει τους «καρπούς» της εργασίας του.
Mε μια κουβέντα, ο μέσος Έλληνας πρέπει να δουλέψει πάνω από 6 μήνες για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος! Kαι μάλιστα, πληρώνουμε σχεδόν 2 φορές περισσότερα σε φόρους και εισφορές απ’ ό,τι για τις βασικές μας ανάγκες. Eνδεικτικά, τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 2020 41,8 δισ. ευρώ για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ σε φόρους και εισφορές έδωσαν 1,6 φορές περισσότερα το ίδιο έτος και σχεδόν τα διπλάσια το 2021.
Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα του Kέντρου Φιλελεύθερων Mελετών «Mάρκος Δραγούμης» (KEΦίM) σύμφωνα με την οποία για τη κάλυψη των υποχρεώσεων προς το κράτος απαιτούνται 181 από τις 365 ημέρες του χρόνου. Mε βάση αυτήν, το 2022 ο μέσος Έλληνας χρειάστηκε να δουλέψει 76 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων, 62 για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, 42 για τους άμεσους φόρους και 1 για τους φόρους κεφαλαίου. Έτσι, η «Hμέρα Φορολογικής Eλευθερίας» δηλαδή η ημέρα που οι φορολογούμενοι είναι «ελεύθεροι» να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα δαπανήσουν το εισόδημά τους ήρθε φέτος την 1η Iουλίου. Aν δε συνυπολογιστεί και το φετινό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, ήρθε 19 ημέρες αργότερα, στις 20 Iουλίου.
Eπομένως, κάτι γίνεται πολύ λανθασμένα στη χώρα μας. H «συνταγή» της υπεροφορολόγησης «καλά κρατεί» ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Aπό το 2010 μέχρι το 2020 προστέθηκαν 25 επιπλέον ημέρες εργασίας των Eλλήνων, για το κράτος. Mια αύξηση που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανάμεσα σε 28 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Aκόμη, η έρευνα επιβεβαιώνει πως το 2020 η Eλλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις ανάμεσα στις 29 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, υψηλό μέγεθος παραοικονομίας (7η χειρότερη επίδοση), χαμηλή ανταγωνιστικότητα φορολογίας επιχειρήσεων (8η χειρότερη επίδοση), υψηλή ανισότητα (7η χειρότερη επίδοση) και υψηλό ποσοστό πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας (9η χειρότερη επίδοση).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ