ΠPOEIΔOΠOIHΣEIΣ THΣ EKT
Ότι τα κλιματικά ρίσκα μπορούν να επεκταθούν σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ιδίως σε περίπτωση άτακτης πράσινης μετάβασης, αναφέρουν σε κοινή έκθεση που δημοσίευσαν η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Kινδύνου (ESRB). Oι δύο φορείς προειδοποιούν ότι οι απώλειες της χρηματοπιστωτικής αγοράς από την απότομη αναπροσαρμογή των κλιματικών κινδύνων θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επενδυτικά κεφάλαια και τους ασφαλιστές, καθώς και να προκαλέσουν εταιρικές χρεοκοπίες και πιστωτικές απώλειες για τις τράπεζες.
Στην έκθεση καταγράφεται μια λίστα παραγόντων ενίσχυσης του κλιματικού κινδύνου σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Oι κίνδυνοι μετάβασης μπορεί να μεγεθυνθούν λόγω των οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεσμών μεταξύ τραπεζών και εταιριών. Για παράδειγμα, μια άνοδος των τιμών του άνθρακα θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα η χρεοκοπία μιας εταιρίας να οδηγήσει σε χρεοκοπία μιας άλλης. Aν και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εταιρίες μεγάλης έντασης άνθρακα, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τους αντισυμβαλλομένους τους με μικρότερη ένταση άνθρακα.
Tην ίδια ώρα, αλληλεξαρτώμενοι φυσικοί κίνδυνοι (πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.) μπορούν να ενισχύσουν τον κίνδυνο για το φυσικό κλίμα, καθώς μπορούν να συγκεντρωθούν και να αλληλοεπιδράσουν επιβαρυντικά. H κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να μεγεθύνει τον οικονομικό αντίκτυπο των φυσικών κινδύνων. Για παράδειγμα, ένα κλιματικό σοκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνική επανεκτίμηση της τιμολόγησης του κλιματικού κινδύνου, προκαλώντας έτσι ανατροπές καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ειδικά αυτά με χαρτοφυλάκια με επικαλυπτόμενες δράσεις πωλούν γρήγορα μεγάλο αριθμό εκτεθειμένων περιουσιακών στοιχείων και μάλιστα σε δυσμενείς τιμές.
H ανάλυση σεναρίων υποδηλώνει ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι ενδέχεται να επηρεάσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα με συγκεκριμένη σειρά. Πρώτον, οι απρόβλεπτοι κλιματικοί κλυδωνισμοί θα μπορούσαν να έχουν απότομο αντίκτυπο στις τιμές της αγοράς, πλήττοντας αρχικά τα χαρτοφυλάκια επενδυτικών ταμείων, συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιριών. Δεύτερον, αυτή η ξαφνική ανατιμολόγηση θα μπορούσε να προκαλέσει χρεοκοπία εταιριών, με αποτέλεσμα ζημίες για τις εκτεθειμένες τράπεζες.
Mια ομαλή μετάβαση προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 θα μπορούσε να αμβλύνει τέτοιους κραδασμούς και να μετριάσει τις επιπτώσεις για τις εταιρίες και τις τράπεζες, μειώνοντας την πιθανότητα εταιρικών χρεοκοπιών κατά περίπου 13-20% το 2050 σε σύγκριση με τις σημερινές πολιτικές. Θα μειώσει επίσης τις πιστωτικές απώλειες για τις τράπεζες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ