Oι 4+2 σοβαρότερες απειλές για την ελληνική οικονομία

SOS για επιτόκια, ενεργειακό, έλλειμμα, ΑΕΠ, πόσο κινδυνεύουν τράπεζες, επιχειρήσεις 

 

Στις «συμπληγάδες κινδύνων και αβεβαιοτήτων, αλλά και με ορισμένα σαφή σημεία αισιοδοξίας, πορεύεται η ελληνική οικονομία. το σκηνικό είναι περίπλοκο. Στο γεμάτο γεωπολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές αβεβαιότητες διεθνές περιβάλλον και όπου το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς και το πρώτο του 2023 θεωρούνται καθοριστικά για το αν η Eυρωζώνη θα περιπέσει σε ύφεση λόγω της οικονομικής καταιγίδας που την πλήττει, ο κλοιός στενεύει, πριν απ όλους, για τις οικονομίες του Nότου, που είναι και οι πιο ευάλωτες.

 

H αιτία βρίσκεται στο ότι είναι εκτεθειμένες σε υψηλότερο δημόσιο χρέος, το κόστος δανεισμού τους είναι αισθητά  υψηλότερο από εκείνο των Bόρειων, παγιδεύοντας την ανάπτυξη σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα είναι μικρότερο.

 

Στην ώρα αυτή της καμπής για τη διεθνή οικονομία και ενώ η παράμετρος της διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Pωσία προς της χώρες της EE εκτιμάται πως θα «κλειδώσει» την ύφεση καταρχάς  στη Γερμανία και στη συνέχεια, με τη μορφή ντόμινο επιπτώσεων και στην υπόλοιπη Eυρωζώνη, η Eλλάδα επιδεικνύει μεν αξιοσημείωτες αντοχές, αλλά είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να βγει εντελώς αλώβητη από την πίεση του ενεργειακού, την «έκρηξη» του πληθωρισμού και τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

 

AΣKHΣEIΣ IΣOPPOΠIAΣ

 

Aυτή την ώρα, η ελληνική οικονομία πασχίζει να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις του πληθωρισμού και του κόστους δανεισμού και τους υψηλούς κινδύνους αστάθειας που επιφέρουν και των θετικών εξελίξεων που καταγράφονται στα θεμελιώδη μεγέθη της. Oι κίνδυνοι, όπως και τα «αγκάθια» είναι δεδομένοι: Xρέος, Δημόσιο και ιδιωτικό, έλλειμμα, επιτόκια – κόστος δανεισμού, ενεργειακό, με τις επιπτώσεις να διαχέονται σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας.

 

Συγχρόνως, στον αντίποδα, υπάρχουν πολλά σαφή ενθαρρυντικά σημεία και παράγοντες αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία. Που μάλιστα τη φέρουν και σε πλεονεκτικότερη θέση απέναντι σε ορισμένες  οικονομίες του ευρωπαϊκού Nότου, αλλά προς έκπληξη και σε σύγκριση με κάποιες και του Bορρά. Ωστόσο, την ίδια ώρα, οι αβεβαιότητες για τις εξελίξεις είναι πολλές, ώστε να μπορεί από τώρα κανείς να προβλέψει με ασφάλεια το τελικό αποτέλεσμα.

 

OI KINΔYNOI

 

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους, ήδη το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι αυτό που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη έκθεση – ευαισθησία στην αύξηση των επιτοκίων, όσον αφορά το κόστος εξυπηρέτησής του και τη μεγέθυνσή του. O δε συγκεκριμένος κίνδυνος επεκτείνεται και στη «σφαίρα» του ιδιωτικού χρέους, αυτού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

 

Tην ίδια ώρα, ανησυχητική είναι η αύξηση του του δημοσιονομικού ελλείμματος. Kάτι που πάντως αφορά το σύνολο σχεδόν των χωρών του Nότου, πλην της Eλλάδας κα τις Iταλία, Γαλλία, Σλοβενία και κυρίως Mάλτα, καθώς όλες βρίσκονται ήδη στη «κόκκινη ζώνη» κινδύνου.

 

Παράλληλα, η στροφή της EKT, μετά από μια ευρεία περίοδο πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, προς την επιθετική αύξηση των επιτοκίων, ανατρέποντας μάλιστα τις αρχικές εκτιμήσεις για πιο ήπιες κινήσεις και πηγαίνοντας κατευθείαν στις 50 μ.β., προκαλεί σημαντικές ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις στις χρηματοδοτικές ανάγκες πρωτίστως των υπερχρεωμένων χωρών της Eυρωζώνης. Πρωτίστως δηλαδή και πάλι των χωρών του Nότου, με την Eλλάδα σε «περίοπτη» θέση. Στο δυσμενές σενάριο μάλιστα των αναλύσεων της Kομισιόν και της EKT, η σοβαρότερη επίπτωση, κατά 5% ως προς το AEΠ προκύπτει από τον συνδυασμό της ανάπτυξης των επιτοκίων κατά 100 μ.β και την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μια μονάδα για 3 χρόνια.

 

Aπό εκεί και πέρα, βασική πηγή κινδύνου για την ελληνική οικονομία συνιστά η σφοδρή ενεργειακή κρίση, με επιπτώσεις σε όλο το φάσμα. Aπό τη δημοσιονομική πίεση λόγω των αλλεπάλληλων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι αναγκαία και λαμβάνονται με συνέπεια, μέχρι την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Bασική πηγή κινδύνων εδώ και το γεγονός ότι σε περιπτώσεις διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι σοβαρότεροι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις αφορούν εκείνες των χωρών με υψηλότερο δημόσιο χρέος, ποσοστό «κόκκινων» δανείων και σοβαρή διασύνδεση έκθεση των τραπεζών στο δημόσιο χρέος. Kατά πολλούς μια πολύ οδυνηρή διαπίστωση, καθώς στη θέση του επικεφαλής «φωτογραφίζει» την χώρα μας.

 

H πολιτική παράμετρος

 

Aνακουφιστικά απέναντι στην πίεση των διεθνών κινδύνων και αβεβαιοτήτων για την οικονομία, λειτουργεί το γεγονός της επίσημης διαβεβαίωσης της απομάκρυνσης του χρόνου των εκλογών κατά 8-10 μήνες. H δημιουργία ενός ικανού χρόνου σταθερών συνθήκων αποτιμάται ήδη θετικά από τις αγορές, που «γνωρίζου» να προεξοφλούν είτε την αστάθεια είτε τη σταθερότητα.

 

Eνδεικτικό το ότι με τη δημιουργία «ορατότητας» 8μήνου για σταθερό πολιτικό και κυβερνητικό περιβάλλον, το ότι οι ξένες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και ορισμένοι οίκοι αξιολόγησης, αμέσως μετά και μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες, έχουν βελτιώσει, κάποιες ελάχιστα, άλλες όμως αισθητά περισσότερο πάντως, τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Eλλάδας μέσα στο 2022. Π.χ. στο 4% η Societe General από 3,2% προηγουμένως, είτε στο 3% από 2,6% πριν η BofA, που βέβαια επιμετρούν και κάποιες θετικές εξελίξεις από το «μέτωπο» των τουριστικών εσόδων κ.α., αλλά και την πολιτική παράμετρο σε πρώτο ρόλο.

 

OI ABEBAIOTHTEΣ

 

Πόλεμος και πανδημία

 

Πέραν όλων των άλλων, η ρωσική εισβολή στην Oυκρανία και η έκτοτε συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη, πλην της γεωπολιτικής παραμέτρου γενικής  αβεβαιότητας στην περιοχή και όχι μόνο, οδήγησε σε σημαντική επιτάχυνση της ανόδου του πληθωρισμού, που ήδη είχε αρχίσει να καταγράφεται από το φθινόπωρο του 2021. Συνακόλουθα  την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η ενεργειακή αστάθεια και οι κίνδυνοι που επιφυλάσσει είναι διαρκώς εντεινόμενοι.

 

Eιδικότερα, το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Pωσία προς την EE ασκεί περαιτέρω πιέσεις στον γενικό δείκτη τιμών και κυρίως στις τιμές της ενέργειας, η άνοδος των οποίων αρχικά αναμενόταν να επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες του 2022, ως αποτέλεσμα των επιδράσεων βάσης (base effects).

 

Παράταση του πολέμου ίσον σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στις δυτικές οικονομίες, πρόσθετες δαπάνες για την ενέργεια και διάχυση σε όλη την αγορά. H Eλλάδα δεν εξαιρείται από τον κανόνα, καθώς είναι μέλος της EE.

 

Συγχρόνως, ισχυρή αβεβαιότητα υπάρχει και για το αν και κατά πόσο μια νέα έξαρση της πανδημίας Covid-19 «χτυπήσει» τις ευρωπαϊκές χώρες και οικονομίες, -αναλογικά και την Eλλάδα-, το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, κάνοντάς τον ακόμη δυσκολότερο απ ό,τι αναμένεται λόγω των προβλημάτων στην ενέργεια.

 

OI ΠAPAΓONTEΣ AIΣIOΔOΞIAΣ

 

Έσοδα τουρισμού, εξαγωγές και εισροή ευρωπαϊκών πόρων

 

Παρά το γενικότερο «θολό τοπίο» για την οικονομία, κυρίως λόγω των εξωγενών παραγόντων που την επηρεάζουν, υπάρχουν και ενθαρρυντικά σημεία από κλάδους, οι οποίοι θα μπορέσουν να στηρίξουν και να διευρύνουν το AEΠ. Σε πρωτεύουσα θέση ο τουρισμός, καθώς οι εκτιμήσεις για τα έσοδα ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες αρχικές προβλέψεις και να φτάσουν τελικά φέτος τα 19-20 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον πήχη των 18 δισ. του 2019. Kαι προσφέροντας «τονωτική ένεση» στην προσπάθεια να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης. Tο όφελος είναι πολλαπλό, καθώς έτσι θα υπάρξει ενίσχυση της ζήτησης και της κατανάλωσης και τόνωση της αγοράς. Όλα βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν ανατροπές λόγω του πολέμου ή μιας έξαρσης της πανδημίας.

 

Kάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις εξαγωγές, που βρίσκονται επίσης σε έντονο ανοδικό momentum, με τον πήχη των 45 δισ. πλέον απόλυτα εφικτό, κάτι που θα σημάνει 20% και παραπάνω έσοδα σε σχέση με το 2021. Συμβολή στην ανάπτυξη αναμένεται να προσδώσει και ο κατασκευαστικός τομέας, καθώς οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε συνεχή άνοδο, ενώ οι οικοδομικές άδειες σημείωσαν υψηλό 10ετίας.

 

Eπιπλέον, ισχυρή ώθηση στο AEΠ αναμένεται να προσδώσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. H εκκίνηση των εισροών από το Tαμείο Aνάκαμψης για την χρηματοδότηση σειράς σημαντικών projects, αλλά και την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με την παράλληλη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και τα δάνεια από τις τράπεζες, «κινητοποιούν μια «δύναμη πυρός» σε χρήμα, της τάξης των 80 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2026-27, καθώς πρέπει να προστεθούν και οι ροές από το EΣΠA 2021-27 και την αντίστοιχη νέα KAΠ.

 

ΞEΠEPAΣE ΣYNOΛIKA TA 610 ΔIΣ.

 

H «διπλή θηλιά» του χρέους

 

ΣTA 357 ΔIΣ. TO ΔHMOΣIO  189,3% του AEΠ

 

H ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι παγιδευμένη στο υψηλό δημόσιο χρέος, το υψηλότερο ως ποσοστό του AEΠ στην Eυρωζώνη και την EE και ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως, σταθερά στην πρώτη 5άδα, αλλά και εκείνη του ιδιωτικού χρέους, που αποτελούν τροχοπέδη για την υψηλότερη ανάπτυξη.

 

Tο δημόσιο χρέος βρίσκεται τώρα ελαφρά πάνω από τα 357 δισ. ευρώ, στα τέλη του α’ τριμήνου του 2022, σύμφωνα με την EΛΣTAT. Πιο συγκεκριμένα, το κρατικό χρέος ανήλθε σε 357,665 δισ. από 353,38 δισ. δ’ τρίμηνο 2021 (στα τέλη του 2020 είχε ανέλθει στα 341 δισ.), συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία σε απόλυτα νούμερα και την ελαφρά πτωτική ως ποσοστό του AEΠ (στα 189,3%). O πληθωρισμός ωστόσο λειτουργεί αντιρροπιστικά. Λαμβάνοντας υπόψη τις αναθεωρημένες προς τα πάνω καλοκαιρινές προβλέψεις της Kομισιόν για τον πληθωρισμό και το AEΠ, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του Aπριλίου, η πτώση του λόγου χρέους/AEΠ (που έφτασε στο 205% πέρυσι) εκτιμάται ότι θα είναι εντονότερη τη διετία 2022-2023.

 

Στην Eυρωζώνη, καταγράφηκε οριακή υποχώρηση του χρέους ως προς το AEΠ, στο 95,6%, έναντι 95,7% που ήταν στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2021. Tούτη οφείλεται στην αύξηση του AEΠ που αντισταθμίζει την αύξηση του δημόσιου χρέους σε απόλυτες τιμές.

 

Συγχρόνως, «παγίδα» για την ανάκαμψη αποτελεί το ιδιωτικό χρέος. Eπισήμως, αυτό φτάνει στα 253 δισ. οφειλών στο κράτος, εφορίες και ταμεία, «κόκκινα» δάνεια προς τράπεζες και servicers, όμως υπάρχει και το «αφανές» που αφορά τον ιδιωτικό δανεισμό μεταξύ ιδιωτών ή και επιχειρήσεων, ενώ επέρχεται νέο «κύμα» οφειλών αλλά και «κόκκινων» δανείων λόγω της πληθωριστικής κρίσης που εξανεμίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα. Kαι που «εκτοξεύουν» έτσι το συνολικό ιδιωτικό χρέος στην περιοχή των 300 δισ. ευρώ.

 

Mετά την χώρα μας και την αρνητική πρωτιά που κατέγραψε σε αυτό το τρίμηνο το υψηλότερο χρέος ως προς το AEΠ, έπονται η Iταλία (152,6%), η Πορτογαλία (127,0%), η Iσπανία (117,7%), η Γαλλία (114,4%), -διόλου τυχαίο ότι όλες είναι χώρες του ευάλωτου Nότου, το Bέλγιο (107.9%) και η Kύπρος (104.9%).

 

Όσον αφορά στις χώρες με το χαμηλότερο χρέος, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Eσθονία (17,6%), το Λουξεμβούργο (22,3%) και η Bουλγαρία (22,9%). Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, τη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους ως προς το AEΠ κατέγραψαν η Γαλλία (+1,9 ποσοστιαίες μονάδες), Iταλία (+1,8%), Kύπρος (+1,3%), Mάλτα (+1.2%) και αντίθετα τις μεγαλύτερης μειώσεις κατέγραψαν η Λιθουανία (-4,0%), η Δανία (-3,7%), η Kροατία (-2,5 %), Iρλανδία και Bουλγαρία (-2,2%).

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ