Δέσμευση για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση από τον Κ. Σκρέκα, ο οποίος στη σκιά της ανακοίνωσης της ΡΑΕ για φαινόμενα παραπλανητικών αναφορών-διαφημίσεων από προμηθευτές προειδοποίησε ότι ο πέλεκυς της πολιτείας θα είναι βαρύς σε φαινόμενα αθέμιτων πρακτικών.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι μόνο για τον Αύγουστο έχουν ανακοινωθεί “επιδοτήσεις που φθάνουν το 1,136 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό θα συνεχιστεί για όσο διαρκέσει η ενεργειακή κρίση”.
Τόνισε μάλιστα πως “βασική μας προτεραιότητα είναι να διατηρήσουμε τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα μέσα από τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην αποζημίωση των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και ένα έμμεσο πλαφόν στη λιανική, όπου απορροφούμε το 90% των ανατιμήσεων”.
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως “δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου που ψηφίσαμε για την προστασία των καταναλωτών”.
“Είδαμε από λίγους προμηθευτές να μεταβάλλουν τις πάγιες χρεώσεις, και να τις αυξάνουν δυσθεώρητα, περάσαμε διάταξη με πλαφόν μέχρι 5 ευρώ τον μήνα για τις πάγιες χρεώσεις. Δεν θα επιτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης των καταναλωτών, θα προστατέψουμε τους καταναλωτές, δεν θα ανεχθούμε καταχρηστικές συμπεριφορές από κανέναν, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς”, είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώσε ακόμη πως οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές τους ξεκάθαρα για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε, και “εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα τις επιδοτήσεις… ο καταναλωτής θα ξέρει πόσο αγοράζει ρεύμα”.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη διάταξη νόμου που πέρασε και η οποία επιτρέπει στον καταναλωτή την αλλαγή παρόχου “χωρίς πέναλτι, χωρίς κάποια αποζημίωση, θα πρέπει να εξοφλήσει βέβαια τον προηγούμενο λογαριασμό του”.
Τέλος, υπενθύμισε ότι καταργείται τουλάχιστον για ένα έτος η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώνουν υποχρεωτικά τους καταναλωτές τους για τις τιμές του επόμενου μήνα. “Ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει τιμές και να επιλέξει ποιος είναι προμηθευτής είναι ο πιο ανταγωνιστικός”, ανέφερε ο κ. Σκρέκας.