Το «σαφάρι» συλλήψεων αλλά και ο φόβος δημοσιοποίησης της μαύρης λίστας φαίνεται πως τρομοκράτησε αρκετούς μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι έσπευσαν έστω και τις τελευταίες ημέρες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας μόνο το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 4 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, τα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι είτε μπαίνουν τα πρόστιμα από τις εφορίες είτε δεν μπαίνουν στα ταμεία λεφτά δεν έρχονται με το Δημόσιο να στερείται μόνο για το 2010 συνολικά πρόστιμα 1,2 δισ. ευρώ τα οποία αν είχαν εισπραχθεί θα μπορούσαν να καταστήσουν …αχρείαστο το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμα ύψους 1,257 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν σε παραβάσεις επί έμμεσων φόρων και κυρίως ΦΠΑ. Από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό μόλις 2,28%!
Στην κορυφή τις λίστας με τις χειρότερες επιδόσεις βρίσκονται η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία. Στην Αττική την περασμένη χρονιά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 669 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 12,6 εκατομμύρια (ποσοστό 1,89%) ενώ στην Κεντρική Μακεδονία από τα 460 εκατ. ευρώ προστίμων που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 1,11%). Η καλύτερη σχέση μεταξύ βεβαιωμένων προστίμων και εισπράξεων καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο, όπου βεβαιώθηκαν πρόστιμα 4,565 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 1,027 εκατ. ευρώ ή το 22,51%.
Εισπράττουν 29 και διαγράφουν 57,5
Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ μπήκαν στα ταμεία του Δημοσίου 29 εκατ. ευρώ, διαγράφηκαν χρέη ύψους 57,5 εκατ. ευρώ.
Οι διαγραφές προστίμων κρίνονται από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών η οποία εξετάζει περιπτώσεις συμβιβασμών (καταβολή για παράδειγμα του ενός τρίτου με διαγραφή των υπολοίπων δύο τρίτων) ή περιπτώσεις όπου τα πρόστιμα αποδεδειγμένα είναι ανεπίδεκτα είσπραξης όπως για παράδειγμα σε επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει χωρίς περιουσιακά στοιχεία.
Όπως υπογραμμίζουν οι εφοριακοί, «τα περισσότερα πρόστιμα που επιβάλλονται ουδέποτε εισπράττονται καθώς οι περισσότεροι φορολογούμενοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη όπου 165.000 φορολογικές δίκες παραμένουν σε εκκρεμότητα και μέχρι σήμερα- παρ’ ότι έχουν ψηφιστεί νόμοι- δεν έχει γίνει τίποτα για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αποσυμφόρηση των δικαστικών αιθουσών που θα διευκολύνει τις εισπράξεις εσόδων από το Δημόσιο».
Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση το υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα σε δύο κινήσεις: αφενός προσλαμβάνει ιδιώτες για τον προσδιορισμό των περιουσιακών στοιχείων τα οποία μπορούν να κατασχεθούν προκειμένου για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη αφετέρου προχωρά στην τοποθέτηση 2.335 Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους , οι οποίοι θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια μεταξύ των υπαλλήλων (ΠΕ και ΤΕ) του υπουργείου Οικονομικών.