Μυστικά για να αποφύγουμε μεγάλους λογαριασμούς
Με τις τιμές του ρεύματος να είναι στα ύψη, ζήτημα παραμένει πώς μπορούμε να μειώσουμε την σπατάλη ενέργειας.
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, οι ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού μας μπορούν να λειτουργούν άψογα και με την ίδια αποτελεσματικότητα αν υιοθετήσουμε 2 – 3 χρήσιμες και ωφέλιμες για την τσέπη μας συνήθειες.
Για να μην έρχεται ο εκκαθαριστικός λογαριασμός και μας λούζει κρύος ιδρώτας, ιδού τι μπορούμε να κάνουμε για να μας μένουν λεφτά στην τσέπη:
– Κλιματιστικό με σταθερή θερμοκρασία
«Βάζοντας το air condition στους 26 βαθμούς, κερδίζουμε έως και 40% τον χρόνο».
– Μαγείρεμα: Κέρδος έως 30€ στον εκκαθαριστικό 4μηνου
«Στις καινούργιες κουζίνες μπορούμε να μαγειρεύουμε και σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης το σκεύος πρέπει να εφαρμόζει τέλεια πάνω στην εστία για να μη χάνεται η ενέργεια».
– Ψυγείο: Δεν το ανοίγουμε άσκοπα
Το ψυγείο μας δεν μπορούμε να το βγάλουμε από την πρίζα. Όμως μπορούμε να το ανοίγουμε όταν είμαστε σίγουροι τι θέλουμε να πάρουμε από μέσα.
«Όταν τα πράγματά μας είναι ταξινομημένα, μεταφέρεται καλύτερα η ψύξη, ξέρουμε τι έχουμε και πολύ γρήγορα μπορούμε να το πάρουμε χωρίς να αφήνουμε το ψυγείο μας ανοιχτό για πολύ ώρα και να καταναλώνουμε άσκοπα ενέργεια».
– Πλυντήριο ρούχων
Το πλυντήριο ρούχων δεν το λυπόμαστε. Κατασκευασμένο για να αντέχει σε ψηλές στροφές και δύσκολες πίστες, φροντίζουμε να το γεμίζουμε με ρούχα, ενώ ξεχνάμε τις μεγάλες θερμοκρασίες.
«Για να πετύχουμε τη μεγίστη οικονομία σε νερό και ρεύμα, χρησιμοποιούμε το πλυντήριο σε πλήρη φόρτωση, όσα κιλά παίρνει και τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς».
– Πλυντήριο πιάτων: Κέρδος έως και 50 ευρώ τον χρόνο
Ίδια λογική και στο πλυντήριο πιάτων. Χαμηλή θερμοκρασία και γεμάτο φορτίο.
«Για να πετύχουμε τη μέγιστη εξοικονόμηση ρεύματος στο πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιούμε χαμηλότερη θερμοκρασία και πλήρες φορτίο».
– Τηλεόραση: Κέρδος 30 ευρώ
«Ακόμα και όταν η τηλεόραση είναι κλειστή βρίσκεται σε λειτουργία αναμονής. Για να γλιτώσουμε έως και 30 ευρώ τον χρόνο πρέπει να την βγάζουμε από την πρίζα».
Συνολικά, μέσα σε έναν χρόνο μπορούμε να εξοικονομήσουμε 100 με 120 ευρώ αν συνειδητοποιήσουμε ότι οι ηλεκτρικές συσκευές υπάρχουν για να μας υπηρετούν και όχι το αντίθετο.